Fråga

Vid start av min dator ser allt ut att fungera, den hittar hårddisk, minne, processor och kortplatser. Sedan blir det stopp och följande text visas:

”CMOS Checksum Bad

Chassis Intruded!

Fatal Error…System Halted.”

Vad göra?

Bo Rune Andersson

 

Svar

CMOS är det minne där BIOS lagrar sina inställningar. En checksumma används för att kontrollera att de data som är lagrade där är korrekta. Det första felmeddelandet tyder på att dessa data blivit skadade, vilket kan bero till exempel på ett dåligt BIOS-batteri eller på en felaktig BIOS-uppdatering. Jag antar att du inte heller kan komma in i BIOS-inställningarna?

Du kan prova med att först återställa BIOS genom att öppna datorn och plocka ur det batteri som sitter på moderkortet (ett runt batteri av ”klocktyp”, stort ungefär som en enkrona). Sätt sedan tillbaka det igen och prova på nytt.

Om du får samma felmeddelande, köp ett nytt batteri och ersätt det gamla. Om det fungerar sedan har du löst problemet.

Om det går att komma in i BIOS inställningar genom att hålla ned Del eller F2 under datorstarten kan du försöka med att återställa allt till standardinställningarna. Det brukar finnas ett val som heter ”Load default settings” eller något liknande.

Den andra delen av felmeddelandet handlar om den anslutning på moderkortet som är till för en brytare som registrerar om datorlådan öppnats, ett sorts inbrottslarm. De flesta datorlådor har ingen sådan brytare och då sitter i stället en liten bygling på de aktuella stiften på moderkortet.

Om du inte rört denna kan vi nog anta att den delen av felmeddelandet beror på det första problemet och försvinner när detta åtgärdas.

Föregående artikelStarta XP-läge
Nästa artikelÄndra i registret
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här