Matz Engman, VD för Luleå Näringsliv och kommunalrådet Karl Petersen välkomnar Facebook till staden.
Foto:Andreas Nilsson

Den sociala webbplatsen Facebook flyttar till Sverige. Porsön i Luleå är platsen för företagets första datacenter utanför USA.

– Vi har undersökt alternativ i hela Europa och efter en omfattande process kom vi fram till att Luleå hade den bästa helhetslösningen, säger Tom Furlong, ansvarig för Facebooks datacentersatsningar.

Processen har tagit över två år och representater från Facebook gjorde sina första besök i Luleå under början av 2010. Det nya datacentret är Facebooks tredje i ordningen och att valet slutligen föll på Luleå beror bland annat på det kalla klimatet, som underlättar kylningen av anläggningen. Tillgång till kompetent arbetskraft på orten, ren energi och bra mark och har också spelat in i valet av Luleå, uppger Furlong.

Det nya bygget består av tre serverhallar och kommer att bli det största någonsin i Europa. Den totala arean uppgår till 84 000 kvadratmeter, vilket är tio gånger mer än Sveriges största datacenter idag. Den första Facebookhallen ska vara klar 2014 och bygget beräknas skapa cirka 300 årsarbetstillfällen.

Bild 434143
Den nya anläggningen upptar en yta som motsvarar 18 hockeyrinkar. 

Regeringen har beslutat att bidra med ett investeringsstöd till etableringen om 103 miljoner kronor under fyra år. Totalt kommer mellan 3 till 5 miljarder kronor att investeras i datacentret, skriver NSD, vilket är den största enskilda satsningen på orten sedan stålverket grundades 1940. 

– Det här är början på en helt ny industriera för hela vår region, som i och med etableringen blir en nod för datatrafik i hela Europa, säger Karl Petersen, kommunalråd i Luleå.

Kommunen uppger att kraven från den tunga industrin på orten har resulterat i ett driftsäkert högspänningsnät som varit en konkurrensfördel i sammanhanget och att Luleå framöver ska marknadsföras som ”The Node Pole”, i jakten på fler nyetableringar av samma slag.

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här