Fråga

Jag har ett problem. När jag startar datorn kommer det upp en ruta där det står ”Det går inte att hitta procedurstartadressen xmITextReaderConstName i DLL-filen libxmI2.dll”.   Vad är detta? Hur kan man installera denna igen? Jag har Windows 7 Vista.

Göran Olsson, Gävle

 

Svar 

Det finns två möjligheter. En är att det är något fel i filen Libxml2.dll, som är en systemfil i Windows. Den andra är att något program som startar när Windows startar anropar denna fil på ett felaktigt sätt.

Uteslut först den första möjligheten genom att öppna Kommandotolken med administrativa rättigheter (högerklicka och välj ”Kör som administratör”). Skriv sedan

scannow /sfc

Systemet gör då en genomsökning av alla systemfiler och byter ut de som eventuellt är skadade. Om detta inte hjälper gäller det att ta reda på vilket program som gör anropet till dll-filen. Skriv

msconfig

i sökfältet under Startknappen och tryck på Enter. Detta startar programmet Systemkonfiguration. Byt till fliken Autostart, som visar alla program som startas automatiskt. Ta bort samtliga bockar, så att inga program startas. Starta om datorn för att kontrollera om felet är borta. Då vet du att ett av dessa program är skyldigt.

Gör om proceduren och sätt tillbaka en bock i taget, med omstart efter varje gång. När felet återkommer har du hittat det program som orsakar felet. Sätt då tillbaka resten av bockarna och koncentrera dig på det felande programmet. Avinstallera det och se om problemet försvinner. Installera det på nytt, gärna en nyare version. Förhoppningsvis fungerar allt sedan som det ska.

 

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här