Fråga

Hur gör jag så att min bärbara dator bara låser (Windows-knappen + L) när man stänger locket? Den ska alltså fortsätta att köra programmen och inte aktivera viloläge?

Alf Sjöblom

 

Svar 

Öppna Energialternativ i Kontrollpanelen och klicka sedan på länken “Ange vad som händer när datorns lock stängs” i vänstra panelen. Du kan sedan i nästa fönster välja vad som ska hända vid olika manövrer, som stängning av datorns lock eller tryck på strömbrytaren. Du kan dock inte få låsning av datorn. Det räcker inte möjligen med att ingenting händer när locket stängs? Låsning efter en tid utan användning kan du ju välja i skärmsläckarinställningarna.

Varför möjligheten att bara låsa datorn inte finns inbyggd är faktiskt en gåta – det borde vara fler än du som har det behovet. Att det är så är förresten helt klart, eftersom någon har skrivit ett litet gratisprogram som löser problemet. Du kan ladda ned Lidlock här: http://jonus.me/software/lidlock/

 

Föregående artikelKrasch med dubbla skärmar
Nästa artikelFjärranslutning via Chrome
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här