Fråga

Jag har Vista Premium och 40 gigabyte ledigt på C: . I går defragmenterade jag hårddisken utan att se någon direkt vinst vad det gäller utrymme.

I dag jobbade jag med lite annat och märkte att datorn jobbade på ganska bra själv när jag pausade (systemets vänteprocess tror jag det heter). När datorn jobbat klart (jag låter den stå ganska länge) har jag plötsligt 45 gigabyte ledigt.

Datorn är scannad med Norton, Adaware och Defender, den fungerar som den ska. Jag har inte märkt att några program slutat fungera eller att några filer saknas (jag har ju så klart inte hunnit kolla alla program eller filer).

Behöver jag vara bekymrad eller kan Vista trolla fram fem gigabyte bara så där?

Jerry

 

Svar 

Defragmentering ger ingen utrymmesvinst, åtminstone är den allra högst marginell. Däremot gör den förhoppningsvis diskhanteringen lite snabbare.

Vista kan arbeta en hel del med diskarna när datorn inte används. Det är normalt indexeringen för sökfunktionen som passar på. Dessutom kan Windows Defender och liknande program söka igenom datorn efter elak kod. Och så finns det en del andra små funktioner också…

Men någon automatisk diskstädning finns inte,, så att du plötsligt tjänat fem gigabyte är lite mysko. Men troligen handlar det om att växlingsfilen (det virtuella minnet) har minskat i storlek. Vid normalinställningar anpassar ju Windows denna efter aktuellt behov.

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här