CES, LAS VEGAS: Är du inte längre lika imponerad över din platt-TV som hänger på väggen, trots att det är en full-HD-modell med massor av tum? På CES finns tekniken du suktar efter.

Branschen har länge gett ledtrådar om att nästa upplösningsstandard efter full-HD är på ingång. På CES visas nu de första konkreta produkterna upp. 8K heter formatet som rymmer 33 177 600 pixel (7 680 x 4 320) och är 16 gånger mer detaljerat än 1080p, alltså full-HD.

Sharp visar upp vad de påstår är den första skärmen med 8K som är av rejäla proportioner. Bjässen är 85 tum stor och vikten kan vi bara spekulera om.

Förutom nya högre upplösningar är trenden att varje TV ska vara smart. Inbyggda simpla operativsystem som klarar av att läsa minneskort och i bästa fall strömma video från Youtube har funnits ett tag, men nu ska mer fullständiga operativsystem bli standard.

Efter att ha erövrat marknaden för smarta mobiltelefoner sett till andelar börjar Android nu även bli det hetaste att ha i en TV. En rad tillverkare har visat upp produkter med Android 4 och självklart finns det då många användningsområden för en mobil enhet med samma operativsystem.

Bland funktionerna nämns allt från att ersätta fjärrkontrollen med din telefon, vilket inte är helt nytt, till mer avancerade punkter som att visa bilder direkt på skärmen och möjlighet till skärmdelning. För att underlätta navigering finns det i en del produkter även röstigenkänning vid sök för att inte behöva knappa in tecken med fjärrkontrollen. Frågan är när den externa mediespelaren blir helt överflödig.

Slutligen på området bildskärmar har en uppföljare till Gorilla Glass sett dagens ljus. Gorilla Glass är en stryktålig glastyp som används av bland annat Apple och Samsung. Efterföljaren kallas helt enkelt Gorilla Glass 2 och ska möjliggöra tunnare mobiler. I och med att glaset är tunnare uppges även ljusstyrkan förbättras samtidigt som skärmen får bättre känslighet vid pekstyrning.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här