Fråga

 

På Windows XP körde jag Virtual PC med en mjukvara som inte förväntas gå att installera i senare operativsystem. Mycket praktiskt att flytta till Windows 7. Jag använde XP-läge och installerade där.

Nu vill jag flytta den virtuella disken till Windows 8. Även om jag sammanfogar disken på 7:an till en disk går den inte att köra på 8:an, XP-mode är OEM och det går inte att uppgradera med nytt serienummer.

Det verkar som Microsoft aktivt jobbat för att det ska vara omöjligt migrera VHD:er. Dessutom blir AHCI vid migreringen nedgraderat till PC-mode, vilket inte fungerar.

Hur ska jag använda/konvertera min VHD för att köra på Windows 8?

Lars Aune

 

Svar

 

Det här är tyvärr en licensfråga. Den XP-version som ingår i Windows 7 Professional, Enterprise och Ultimate är kopplad till dessa operativsystem och bara licensierad att köras där. Andra VHD:er går att migrera utan större svårighet, men för just denna har Microsoft mycket riktigt avsiktligt förhindrat detta.

Det är till och med så att XP-läge kan köras även med Vmware Player och Vmware Workstation. Men också dessa produkter importerar endast Windows XP Mode i Windows 7 Professional, Enterprise eller Ultimate för att följa Microsofts licenskrav.

Din enda utväg är nog att leta reda på en licensierad XP-installation och använda den i exempelvis Virtual Box eller Vmware under Windows 8.

Föregående artikelProgramtips: Easy Access 1.0.1
Nästa artikelProgramtips: Bluegriffon 1.6.2
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här