Fråga

 

Jag ser följande meddelande i Kontrollpanelen/System: “16 GB Internminne (7,99 GB går att använda)”. Borde inte 16 gigabyte gå att använda i stället för 7,99 som det står? Går det att åtgärda så att det blir 16 gigabyte tillgängligt?

Datorn är utrustad med Intel Core i7-processor, Corsair DDR3 1333-minne och moderkort MSI P55A-G55. Jag kör ingen överklockning och BIOS rapporterar att det finns 16 gigabyte minne.

Jan Karlsson

 

Svar

 

Att BIOS rapporterar rätt minnesmängd och att Windows ser minnet, men inte kan använda det är lite märkligt. Jag har ingen liknande erfarenhet själv, men har hittat uppgifter på nätet om att det kan bero på minneskretsar som inte sitter ordentligt i sina socklar eller på BIOS-problem. Det verkar i alla fall som om de flesta är överens om att problemet är hårdvarurelaterat.

  1. Det här blir lite av en gissning, men jag skulle rekommendera följande:
  2. Uppdatera BIOS.
  3. Stäng av datorn och stäng av huvudbrytaren eller dra ur kontakten.
  4. Ta ur alla minneskretsar.
  5. Kontrollera att processorn sitter ordentlig på plats.
  6. Nollställ BIOS med stiften på moderkortet (JBAT1).
  7. Sätt tillbaka minneskretsarna.
  8. Starta datorn.
Föregående artikelProgramtips: Google Maps Downloader 7.205
Nästa artikelProgramtips: Get Linux 3.1
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här