Fråga

 

Jag köpte en OEM-skiva med Windows 8 för några månader sedan och installerade på min gamla dator. Allt har fungerat, men nu vill jag uppgradera till Windows 8.1 och det går inte. Jag har provat både med att installera från Windows Store och att ladda ned uppdateringen, men får bara ett felmeddelande om att min dator inte kan hantera Windows 8.1.

Jag trodde att systemkraven skulle vara desamma för 8.1 som för 8? Min gamla trotjänare har en AMD Athlon FX60 Toledo-processor, Geforce GTS 450-grafikkort och fyra gigabyte minne. Jag kör 64 bits Windows 8. Måste jag köpa en ny dator?

Ludvig

 

Svar

 

Tyvärr är systemkraven för de två systemen inte riktigt lika. Utöver de krav som gäller för Windows 8 måste processorn stöda något som heter CMPXCHG16B för att det ska gå att installera 64 bits Windows 8.1, vilket din processor och många andra lite äldre AMD-processorer inte gör.

Jag skulle nog rekommendera dig att helt enkelt fortsätta med Windows 8 tills det är dags att införskaffa en ny dator. Alternativet är att göra en total ominstallation och installera 32 bits Windows 8.1 – det fungerar nämligen.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här