Fråga

 

Jag har monterat en dator från grunden åt en kompis. Jag valde minnen på 2 133 megahertz. Moderkortet, ett Asus P8H77-M, skulle klara av det utan problem.  Men när jag går in i BIOS räknar den bara upp till 1 333 megahertz.

Jag lyckades få upp dem till 1 600 megahertz, men varför räknar den inte upp till 2 133 megahertz som minnena är? Jag har aldrig varit med om det här innan.  Vad ska jag göra för att få det till att bli riktigt? Behöver jag uppdatera BIOS?

Johan

 

Svar

 

Specifikationerna för detta moderkort, som släpptes i början av 2012, anger att minnen upp till 2 200 megahertz stöds, men också att frekvenser från 1 600 megahertz och uppåt bara fungerar med tredje generationens Intel-processorer (Ivy Bridge). Det kan väl knappast vara så att du satte i en äldre processor? Men om så är fallet har du förklaringen där.

Det är nog också den enda orsaken jag kan tänka mig. Den senaste tillgängliga BIOS-uppdateringen är från juli i år, men ingen av dem uppgraderar minnesstödet, som verkar vara helt avhängigt kretsuppsättningen och installerad processor.

Men återkom gärna med information om processorn om du inte tror att det är den som är problemet.

Föregående artikelProblem med säker webbsida
Nästa artikelDiskutrymmet försvinner
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här