Fråga

 

Min gamla hårddisk med Windows Vista hade problem, så jag körde Chkdsk, som hittade och reparerade massor med fel. Det slutade med att jag nu sitter med hundratals, om inte tusentals, chk-filer.

Jag tror att många av dem kan vara gamla foton, kan du rekommendera ett program (gratis är gott) som kan analysera filerna och byta namn på dem till deras ursprungliga filnamn och ändelser?  Jag har räddat dem, tillsammans med alla andra uppgifter som var kvar på min gamla hårddisk, till en extern USB-enhet .

Måns Högberg

 

Svar

 

Det här är en klassiker och har alltid varit ett problem. Med Windows är det ju så att ibland gör det saker på ett sätt som inte verkar riktigt vettigt och detta kan leva kvar i generation efter generation av Windows utan att Microsoft gör något åt det.

En av dessa situationer är vid felsökning av en hårddisk (eller annat enhet) med Chkdsk. Programmet reparerar felaktigheter i filsystemet och försöker återvinna eller reparera eventuella skadade filer som påverkats av detta. Problemet är som du säger att alla filer som återvinns samlas i en mapp och får filändelsen .chk.

Det märkliga här är Windows inte har någon inbyggd funktion för att låta dig ta reda på vad dessa filer kan ha varit innan. Du måste själv lista ut vad det var för typ av fil och byta filändelse. Detta kan ju fungera om datorn kraschade just när du höll på med någonting och det bara finns en enda chk-fil, men är de många är det omöjligt.

Enligt min erfarenhet är chk-filer tyvärr oftast näst intill värdelösa, eftersom de inte innehåller sammanhängande uppgifter – dina data fanns uppdelade i fragment på disken och registrerade i filsystemet, men för de återvunna filerna finns ingen information om vilka fragment som hör ihop med vilka. Med en dålig analogi är det bara ett pussel utan den ursprungliga bilden att referera till och inga kantbitar.

Med detta sagt finns det ibland chk-filer som faktiskt är hyfsat intakta och går att återanvända. Så för att återgå till din fråga skulle du kunna prova något av programmen Unchk eller Filechk, som båda enligt önskemål är gratis: www.ericphelps.com/uncheck.

Var dock inte alltför optimistisk beträffande resultatet.

2 KOMMENTARER

 1. Mitt problem är att alla mina bilder 2427 st som låg på USB-minne nu under natten gjorts om till .CHk-FILER. Vid recovery-sökning kan jag se bilderna och de är även angivna som ” ej borttagna” MEN ändrade till .CHK-filer. Vid försök att återställa så får jag bara en vit rutan med samma filnamn men ingen bild. Jag kan således inte ändra tillbaka bilderna i ursprunglig form, inte ändra från CHK-filnamn till ex….JPEG,JPNG, GIF MM. Har nu suttit i 12 timmar och letat över hela internet men ingen lösning. HJÄLP,HJÄLP,,HJÄLP..ELLER ÄR 4 ÅRS ARBETE FÖRLORAT?

  • Att förvara så viktiga saker på ett enda USB-minne är väldigt riskabelt. Säkerhetskopiering är alltid A och O. Windows känns ibland inte helt genomtänkt. En av dessa situationer är när en felaktig avstängning upptäcks eller till exempel en USB-sticka tas bort för snabbt och Windows beslutar att det måste köras en felsökning av enheten. Detta är i sig inget problem, men om du väljer att hoppa över felsökningen fortsätter Windows att be dig söka eftersom en så kallad ”dirty bit” fortfarande är inställd på enheten.

   Då låter man i stället felsökningen köras och den kommer att reparera eventuella problem med filsystemet och återställa eller reparera skadade filer som påverkas på grund av det. Det är då Windows ibland skapar dessa CHK-filer av filer som systemet uppfattar som skadade.

   Den åtgärden känns ganska onödig och korkat nog finns det inte heller något inbyggt sätt att återställa dessa filer. Men det finns programmakare som har tänkt på detta problem. Prova till exempel med FileCHK eller UnCHK, som jag nämner i svaret ovan, från denna sida: http://www.ericphelps.com/uncheck/

   Men se till att säkerhetskopiera alla filerna innan du börjar mixtra med dem!

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här