Regeringen anser att svenska operatörer ska fortsätta med datalagring trots att EU-domstolen har förklarat datalagringsdirektivet ogiltigt.

Regeringens snabbutredning om huruvida datalagring kan fortgå sedan datalagringsdirektivet förklarats ogiltigt av EU-domstolen har kommit fram till att svenska operatörer bör återgå till att datalagra med stöd av svensk lag och justitieminister Beatrice Ask har slagit fast att svensk datalagring kan fortsätta.

Hittills har dock både Bahnhof och Tele2 meddelat att de inte återupptar datalagringen.

Enligt Bahnhofs VD Jon Karlung är justitieministern ute och cyklar och han vill att saken ska provas rättsligt.

– Om de vill tvinga oss att börja datalagra igen får de gå via domstol, säger Jon Karlung. Vi kommer fortsätta slåss med näbbar och klor för våra kunders integritet.

Tele2 är lite försiktigare, men önskar ett besked från Post- och Telestyrelsen.

– Utredningen har gjort en annan rättslig bedömning än det svenska operatörskollektivet, vilket förvånar oss. Det är dock komplexa juridiska frågor varför PTS nu måste klargöra om datalagring ska ske. Innan dess återupptar vi inte datalagringen, säger Stefan Backman, chefsjurist för Tele2 Sverige.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här