Fråga

 

Jag äger en Asus bärbar dator med Windows 8 med pekskärm. För ungefär två veckor sedan jag började få problem med att markören började flytta och hoppa runt av sig själv. Framför allt är den svår att styra.

Detta händer bara när jag använder styrplattan. Låter jag den vara lugnar det ned sig. Lyckligtvis kan jag använda pekskärmen i stället, men framför allt i skrivbordsläge kan detta vara lite bökigt.

Går det att fixa på något enkelt sätt?

Dano

 

Svar

 

Det kan ju vara lite svårt att svara definitivt på den frågan, eftersom det faktiskt skulle kunna vara fel på pekplattan. Men innan du lämnar in datorn för kontroll finns det några saker du kan prova.

För det första, kontrollera att pekplattan är ren. Om det finns smuts eller avlagringar på den kan det ge oförutsägbara effekter. Om det inte är problemet kan det handla om drivrutiner eller inställningar.

Titta på Asus webbsidor om det finns en uppdaterad drivrutin för pekplattan. Vidare finns det säkert ett medföljande Asus-program någonstans i datorn som kan användas för att göra olika inställningar. Prova till exempel att ställa ned plattans känslighet för att se om det minskar problemen.

Föregående artikelMinidator för tre bildskärmar
Nästa artikelProgramtips: Evernote for Mac 5.6.0
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här