Fråga

 

Jag har en gammal Iomega bärbar hårddisk som jag behöver göra mig av med.  Det var en massa krångel med den, så jag ersatte den med en ny. Jag har försökt att formatera den för att radera alla data, men utan framgång. Jag får felmeddelanden om fel på disken.

Jag är ovillig att slänga bort den med känsliga data fortfarande kvar på den, så jag skulle vara tacksam för råd om hur jag ska bära mig åt.

Klas Bergdahl

 

Svar

 

Formatering raderar inte dina data. Det är bara filkatalogen som skrivs över – all information finns fortfarande kvar att hämta för den som har rätt verktyg. Vad du skulle behöva är ett program som exempelvis Killdisk (www.killdisk.com), ett gratisprogram som effektivt raderar disken genom att skriva över innehållet flera gånger.

Men om hårddisken är så oanvändbar att det inte fungerar att använda mjukvara återstår att ta till fysiska metoder. Hur noggrann du ska vara beror ju på hur bekymrad du är för dina data. Risken att någon skulle ge sig på att försöka läsa den om du kastar den i elektronikbehållaren på närmaste återvinningscentral är nog minimal.

Men tar du fram borrmaskinen och gör några hål genom disken är det en ganska effektiv metod. Dock kan ”oborrade data” fortfarande läsas med specialmaskineri. En slägga borde fungera bra, eller att öppna disken, ta ut skivorna och krossa dem eller slipa bort ytskiktet på dem. En mycket kraftig magnet fungerar också, men då pratar vi inte om vanliga högtalarmagneter.

Glöm inte att lämna hårddisken till elektronikåtervinningen vilken metod du än väljer.

 

Föregående artikelDatormagazin nr 9, 2014
Nästa artikelHitta uppdateringen
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här