Fråga

 

Jag har två operativsystem i min dator, Windows XP på en hårddisk och Windows 7 på en SSD. När jag startar datorn startas Windows 7 och jag kan inte välja vilket operativsystem som ska startas. Hur ska jag göra?

Daniel

 

Svar

 

Jag antar att du installerade Windows 7 på din SSD med den äldre hårddisken bortkopplad? Windows 7 har då ingen kännedom om det andra systemet. Hade du däremot haft den inkopplad hade du fått en meny vid start av datorn där du kan välja operativsystem att starta.

Om XP-hårddisken fortfarande är intakt borde du kunna bestämma vilket system ska startas genom att välja i BIOS vilken disk som ska vara startdisk. Det kan du göra i BIOS vanliga inställningar, som du oftast når med Del- eller F2-tangenterna vid datorstart.

En enklare metod, som de flesta BIOS har stöd för, är att använda F8- eller F12-tangenterna för att nå en speciell startmeny, där du kan bestämma vilken disk du vill starta från utan att ändra startordningen permanent.

Om du hellre vill ha valet av operativsystem när Windows startar måste du modifiera startinformationen. Bästa sättet att göra detta är med programmet EasyBCD, http://neosmart.net/EasyBCD (välj gratisversionen – det går att hoppa över registreringen).

Använd funktionen ”Lägg till startpost” för att lägga till start av Windows XP i Windows 7:s startmeny (se bild).

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjkwODAzNjtzOjE6InciO2k6NTgzO3M6MToiaCI7aTozMjAwO3M6MToiYyI7aTowO3M6MToicyI7aTowO3M6MToiayI7czo0MDoiOGE0NDdjOGRjMTE1MmI3ZDJiOTA5MjE1Mzg2YzFlOTU4NGNlZWY2YSI7fQ==
Föregående artikelOåtkomlig NAS
Nästa artikelTvå hårddiskar i ett hölje
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här