Fråga

 

Min Asus Eee-dator åkte i golvet, cirka 1,2 meter, men fungerade normalt när jag tog upp den. Sedan tog batteriet slut och efter att ha laddat den stod den och reparerade sig själv en hel natt tills jag tröttnade och stängde av den.

När jag sedan startade den började den startprocessen, men mycket långsamt, kanske 45 minuter, och mycket långsamt kunde jag spara det viktigaste. Nu försöker jag att starta en disksökning, men kommer aldrig dit i brist på minne.

Vad har hänt med datorn?

Knut Löwgren

 

Svar

 

Du hade en extrem tur att skärmen överlevde landningen. Det låter av din fråga som om datorn var i gång när den föll? I så fall är det med allra största sannolikhet hårddisken som är skadad. Hårddiskar är alltid känsliga för stötar, men ännu mer så när de är igång och läshuvudena inte är parkerade.

Det du kan prova är att starta datorn med ett USB-minne laddat med reparationsverktyg och se om det går att få någon ordning på hårddisken. Ultimate Boot CD är ett bra exempel på sådana: www.ultimatebootcd.com.

Men jag skulle nog inte ha för höga förhoppningar. Är det en stor fysisk skada är det bättre att sätta i en ny hårddisk och installera Windows på nytt. Men allt är ju beroende av hur mycket du anser att den gamla datorn är värd.

Föregående artikelProgramtips: Pspad 4.5.9
Nästa artikelTangentbord för Android och Windows
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här