Fråga

 

Windows 10 har dykt upp som en ikon i min Windows 7 Ultimate, men på den maskinen kör jag XP-läge för en del program. XP:s virtuella disk gick ju inte att flytta, dessvärre.

Nu undrar jag om XP-mode slutar att fungera i Windows 10?

Lars

 

Svar

 

XP-läget är unikt för Windows 7 och försvann redan med Windows 8. Det kommer alltså inte att fungera i Windows 10.

De alternativ som finns är att köra något annat program för virtuella datorer, exempelvis det utmärkta gratisprogrammet Virtual Box, och installera XP där. Det kräver ju dock att du har en licens för Windows XP.

Eftersom du har Windows 7 Ultimate kommer du att kunna uppgradera till Windows 10 Pro och då är en annan möjlighet än Virtual Box eller liknande program att köra Microsofts egna Hyper-V.

Det är inte installerat som standard, men kan enkelt läggas till via ”Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner” i Kontrollpanelens ”Program och funktioner”.

Föregående artikelJordfel
Nästa artikelVirtuell CD-läsare
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här