Jätteföretaget Google är väl inte mest kända för hårdvaruprodukter, även om man varit inblandade i en del. Och nu kommer en router.

Tillsammans med TP-Link har Google formgivit en router som är till för att synas. Enligt företaget är nätverksprestandan dålig i många hem på grund av att routern är så ful att den måste gömmas undan. Med Onhub utlovar Google en snabb och stabil Wi-Fi-anslutning, samtidigt som den ska vara mycket enkel att använda.

Routern har 13 inbyggda, cirkelformigt placerade antenner (sex för 2,4 gigahertz, sex för 5 gigahertz och en för att övervaka trafikstockningar), vilket ska ge hastigheter på upp till 1 900 megabit per sekund. Dessutom finns hela fyra gigabyte lagringsutrymme för uppdateringar och, enligt Googles blogg, en diskret, användbar belysning med reglerbar ljusstyrka.

Onhub kan styras via en app för IOS och Android, med möjlighet att prioritera vissa enheter för snabbare strömning och anslutningshastigheter. Routern uppdateras automatiskt utan att nätverket stängs av och stöder smarta enheter via Bluetooth och 802.15.4. Dessutom finns stöd för Weave, Googles eget protokoll för sakernas internet, vilket innebär att routern så småningom kan bli navet i ett smart hem.

Det yttre skalet finns i blått eller svart till att börja med, men det är avtagbart och fler färgalternativ är på väg. Även om Googles debutrouter görs i samarbete med TP-Link, säger företaget också att fler Onhub-varianter kommer från andra tillverkare – bland annat väntas en modell från Asus senare i år.

Än så länge kan produkten bara köpas i USA och Kanada, där priset är 200 dollar, vilket borde innebära någonstans i närheten av 2 000 kronor när den dyker upp här.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här