Fråga

 

När jag kollar egenskaperna för min systemdisk, en SSD på 120 gigabyte, under C: visar de att 93,8 gigabyte av det totala utrymmet används. När jag däremot markerar innehållet på C: visar egenskaperna att den innehåller 69,4 gigabyte data.

Jag har försökt leta efter var det stjäls 25 gigabyte av mitt lagringsutrymme, men kan inte förstå vad som tar upp detta. Jag har markerat för visning av dolda filer. För systemåterställning får Windows använda två procent av diskens utrymme. Hur ska jag gå tillväga för att kunna utnyttja disken fullt ut?

Kjell Jansson

 

Svar

 

Jag tror att du redan utnyttjar disken fullt ut. Det är uppgifterna när du tittar på hela diskens egenskaper som du ska lite på. De du får när du tittar på filerna påverkas av många faktorer.

För det första visar egenskaperna två olika uppgifter, Storlek och ”Storlek på disk”. Det är den senare siffran som är mest korrekt, eftersom den kompenserar för klusterstorleken, som innebär att varje fil upptar en minsta storlek, oavsett hur liten den är.

En stor skurk i sammanhanget brukar också vara de dolda filerna och systemfilerna. Du skriver att du har slagit på visning av dolda filer, men har du också sett till att inte dölja skyddade operativsystemfiler? Annars visas till exempel inte gigantiska filer som växlingsfilen (pagefile.sys) vilolägesfilen (hiberfil.sys) och en del andra. Med dessa med i beräkningen kommer du nog närmare en korrekt siffra.

Utöver detta tar även mappar och själva filsystemet (i NTFS handlar det om MFT, Master File Table, som kan bli ganska stor) upp en viss plats, som inte syns när du bara räknar filer. 

Föregående artikelProgramtips: Neatmouse 1.02.064
Nästa artikel64 bitar i plattan – vad ger det?
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här