Fråga

 

Windows verkar ha bestämt sig för att ta om hand standardinställningen för Numlock i stället för BIOS. På mina föräldrars dator, en Asus, går det att sätta HKEY_CURRENT_USER Control Panel Keyboard InitialKeyboardIndicators till 2 och datorn startar ned Numlock, vilket gör att de kan logga in med sifferkod.

Det är bara det att det verkar omöjligt att komma in i BIOS nu för tiden. Men på dator nummer två fungerar det icke. Varför, undrar jag?

Och så är det språket. I Frankrike, där jag bor, kör jag med franskt tangentbord, naturligtvis. Om jag loggar in med mitt Windows-ID i Sverige sätts den datorn också om till franskt läge. Jag försökte se om det finns något sätt att ställa om i registereditorn, men där är det inställt på svenska.

Och till slut, hur ändrar man bilden Windows 8 visar innan inloggning och således innan operativsystemet vet vilken användare det handlar om?

Ragnar

 

Svar

 

1) Normalt är att BIOS har företräde framför Windows inställningar. Att försöka styra Numlock med hjälv systemregistret fungerar enligt mina erfarenheter inget vidare. Men prova i så fall med att sätta värdet InitialKeyboardIndicators till 2147483650, inte till 2.

Men annars är det alltså BIOS/UEFI som gäller. Det ska naturligtvis gå att komma åt de inställningarna även på en modern dator med Windows 8, men utan vad det är för modell kan jag inte säga så mycket mer.

2) Den här frågan från dig har jag redan besvarat, i nummer 4/2015. Men du får väl svaret en gång till:

Gå till startskärmen och för pekaren till nedre högra hörnet. Klicka på Inställningar och sedan på ”Ändra datorinställningar”. Klicka på OneDrive och sedan på ”Inställningar för synkronisering”. Rulla ned en bit och ändra Språkinställningar till Av.

3) Före inloggning visas väl bara en enfärgad bakgrund? Du kan ändra färgen med hjälp av Registereditorn, men ett enklare sätt är det smidiga lilla gratisprogrammet Start Screen Color Tuner for Windows 8.1: www.winaero.com/download.php?view.66

Föregående artikelProgramtips: .Net Version Detector 15
Nästa artikelAtt skriva € (eurotecken)
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här