Fråga

 

När jag startar datorn (några år på nacken med Windows 7 Home) stannar den och uppmanar mig att gå till setup och justera inställningarna. Jag ställer i stort sett in datum och avmarkerar diskettstation. När jag sedan startar om går datorn igång, men skärmen är svart. Ingen signal till den alltså. Jag har bytt batteri på moderkortet.

Jag kopplar ur ström, nollställer CMOS och börjar om och någon gång då och då (inte alltid) startar datorn och Windows installationsskiva laddas, men den hänger sig alltid. Med startar menar jag att fläktarna går igång och hårddisklampan lyser konstant, och ibland startar skärmen och ibland inte.

Ibland lyser inte ens hårddisklampan och då får jag börja om igen med nollställning och strömtömning. Verkar som om min bootsektor är korrupt. Jag har en gång med en helt ny hårddisk kommit så långt att jag kunde partitionera och formatera den, men sedan hängde den sig igen och gick det inte att installera Windows.

Systempartition på 100 megabyte skapades också. Jag är lite osäker nu om den är aktiv eller inte, men den brukar väl med automatik bli aktiv? Om jag bara kom åt hårddisken skulle jag kunna titta på partitionerna och se vilka som är aktiva, men jag kommer ju inte åt den i dagsläget.

En gång fick jag meddelande om att Bootmgr saknas. Vad är det för skillnad på bootmgr och bootmbr förresten? Jag kommer inte åt DOS-prompten när datorn hela tiden hänger sig eller visar svart skärm.

Det finns program på nätet som sägs fixa detta och även olika partitionsprogram, men jag är litet nyfiken på vad problemet kan vara och hur man löser det innan jag ger mig i kast med de programmen. 

Karl

 

Svar

 

Det här låter inte som något hårddiskproblem alls. Eftersom du måste nollställa BIOS för att över huvud taget få datorn att reagera skulle jag gissa på ett fel hos moderkortet eller någon annan stans i hårdvaran. Får du inga felsignaler när du försöker starta, i form av ett eller flera pip?

Kontrollera att processorn och minnena sitter ordentligt på plats. Du kan också försöka avgöra om det handlar om minnesfel genom att plocka ur minneskretsarna en i taget.

MBR betyder Master Boot Record och är en liten kodsnutt som är placerad i diskens allra första sektor. BIOS läser denna sektor vid start av datorn och får instruktioner för den fortsatta datorstarten, att starta Bootmgr i fallet Windows. Bootmgr står för Boot Manager och är ett litet program som startar Windows.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här