Fråga

Jag har en fråga kring hårddisk som jag inte kan finna ett svar på sedan tidigare. Jag har tänkt att köpa mig en SSD-hårddisk (intern) som jag då tänker byta ut mot min nuvarande i min bärbara Asus R510D.

Jag har inte tänkt klona min nuvarande hårddisk, utan i stället ha en helt och hållet nystartad hårddisk. Vad jag läst på internet är att man måste ha en Windows-skiva tillgänglig då man bytt hårddisk för att kunna installera operativsystemet. Jag har ingen skiva. Jag får nämligen min Windows 10-licens via mitt universitet, så detta laddar jag ned via internet. Vad jag undrar är, går det att göra på detta viset? Det vill säga, kan jag installera mitt Windows 10 i efterhand, via internet, utan skiva, då jag bytt min nuvarande hårddisk mot en ny hårddisk?

Fredrik Larsson

 

Svar

 

Du kan inte installera från internet utan ett redan installerat operativsystem, eftersom du då inte kommer åt internet.

Men hur hämtar du Windows 10 från ditt universitet? Går det inte att ladda ned det i förväg och skapa en skiva eller ett startbart USB-minne att installera från?

Annars är alternativet att hämta Windows 10 i förväg från Microsoft: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Spara på ett USB-minne och starta från detta när du bytt disk. Sedan borde du väl kunna använda universitets licens för att aktivera det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här