Fråga

 

Jag hittade 31546 filer som började med amd64_ på min bärbara dator med Intel-processor som kör Windows 7. Hälften verkar ligga i mappen c:windowswinsxs och hälften som backup av denna mapp.

När jag kör fullständig säkerhetskopiering till extern hårddisk tar dessa filer både plats och tid. Kan jag radera dem?

Jan-Olov Liljenzin

 

Svar

 

Så här skriver Microsoft:

“Windows component store (C:Windowswinsxs) används vid underhållsarbete i Windows-installationer. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, Windows Update, Service Pack och installation av snabbkorrigeringar.

Mappen innehåller alla filer som krävs för en Windows-installation, samt alla filer för eventuella installerade uppdateringar. Detta får mappen att växa med tiden, allt eftersom fler uppdateringar, funktioner eller roller läggs till installationen. Windows component store använder hårda NTFS-länkar mellan sig själv och andra Windows-kataloger för att öka Windows stabilitet.

Mappen kommer därför att visa en stor storlek på grund av hur Utforskaren hanterar hårda länkar. Windows-gränssnittet räknar varje hänvisning till en hård länk som en instans av filen för varje mapp där filen finns. Till exempel, om en fil som heter advapi32.dll är 700 kilobyte och ingår både i component store och i Windowssystem32 kommer Utforskaren felaktigt att rapportera att filen förbrukar 1 400 kilobyte hårddiskutrymme.”

Du bör absolut inte radera filer på måfå, eftersom du riskerar att förstöra Windows och göra det omöjligt att starta systemet, eller att installera uppdateringar.

Windows gör ett ganska bra jobb genom att självt städa bort överflödiga filer i winsxs-mappen, men du kan själv ta bort ytterligare genom att göra Service Pack 1 till en permanent del av systemet som inte går att avinstallera.

Starta programmet Diskrensning, som finns under Tillbehör > Systemverktyg i programmenyn. När sökningen är klar, klicka på knappen “Rensa systemfiler”. En ny sökning vidtar. Bocka sedan för “Säkerhetskopior för service pack” och klicka på OK.

Ett annat sätt att göra samma sak är att använda ett kommandotolksfönster med administratörsrättigheter och skriva:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /SPSuperseded /hidesp

Föregående artikelSamsung stänger av Windows Update
Nästa artikelProgramtips: The Free HTML Editor v15.0
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här