Fråga

Jag har bland annat en stationär dator med Windows 10 med senaste uppdateringar. För nio månader sedan skaffade jag ett häftigt tangentbord (Corsair K65 RGB). Det drar så mycket ström att det använder två USB2-kontakter.

Det använder Microsofts vanliga drivrutin när det gäller tangentinmatning. För att programmera tangentbordet med makron och blinkande lampor används mjukvaran Corsair Utility Engine (CUE). Det fungerade utmärkt till att börja med. För cirka fyra månader sedan fick CUE problem och påstod att det inte fanns något tangentbord, vilket var fel eftersom jag använde tangentbordet.

Vid ungefär denna tidpunkt uppgraderade jag datorn med ett kort för USB3 med två portar och till detta anslöt jag en USB3-hubb för att få fler portar. Det kanske finns något samband.

För några dagar sedan tog jag mig tid att försöka hitta felet och jag kom fram till att CUE behövde en egen drivrutin för att programmera tangentbordet. Ominstallation av CUE gick utmärkt och gav inga felutskrifter men det verkade som att drivrutinen inte användes.

Jag sökte vidare och kom så småningom till Windows 10 systemkonfiguration och där fann jag att systemet använde ”Selektiv start” i stället för förväntade ”Normal start”. Selektiv start innebär att inte alla drivrutiner laddas och att inte alla tjänster startas. Detta förklarade ju mitt problem (tyckte jag). Jag slog på ”Normal start” och startade om systemet. Oavsett om jag var vanlig användare eller Administratör så fick jag inga protester men efter omstart var systemet fortfarande i Selektiv start.

Efter mycket sökande på webben hittade jag en förklaring att man i detta fall måste starta om systemet i Diagnostkstart och i det läget slå på normal start. Tillhörande bilder visade att vid diagnostisk start erhålls ett begränsat Windowssystem som man kan arbeta i.

Jag gjorde detta och slog på Diagnostikstart och startade om. Men jag fick inget begränsat Windows system utan blev fastlåst med en startskärm med bara en klocka på. Vid det här laget hade jag ersatt K65 med ett äldre konventionellt tangentbord.

Musen fungerade, men så fort jag tryckte på vänsterknappen fick jag en tom inloggningsskärm utan inloggningsmöjlighet. Där kunde jag få fram ett tangentbord på skärmen. Men oavsett vad jag matar in får det ingen effekt. Det verkar som att ingen lyssnar på tangentbordet. Och jag sitter fast! Jag har startat om systemet ett flertal gånger och fastnar på samma sätt med smärre variationer.

Frågor:

1. Hur kommer jag ut ur detta läge till ett fungerande system igen?

2. Hur kommer det sig att systemet går ner till Selektiv start utan att jag blir varnad? Vad är det nu som inte fungerar? Vissa hävdar att säkerhetsprogramvara inte har startats i deras fall.

3. Jag misstänker starkt att mina problem har med USB-systemet att göra, kanske någon konflikt eller så, men jag får inget felmeddelande. Finns sådana felbesked lagrade någonstans?

4. Hur får jag systemet att återgå till normal start igen.

5. Hur felsöker jag USB-systemet i Windows 10?

Jag hoppas på hjälp.

Sven Tafvelin

Svar

Fyra månader sedan (när detta skrivs) var ungefär när Anniversary Update började rullas ut, så tangentbordsproblemet skulle kunna ha något med detta att göra. Det extra USB-kortet tror jag mindre på. Men jag tar dina frågor i tur och ordning.

1) Som jag förstår dig har du hamnat i ett läge där du inte kan logga in, för att det saknas inloggningsmöjlighet på startskärmen. Prova att hålla ned Skift-tangenten och välja att starta om, om det går. Stäng annars av datorn med strömknappen några gånger. Tredje gången ska Windows starta i felsäkert läge.

Där kan du välja Felsökning, gå till ”Avancerade alternativ”, sedan Startinställningar och välja ”Starta om”. Efter omstart ska du få möjlighet att logga in i felsäkert läge och sedan starta Systemkonfiguration (msconfig) för att välja bort Diagnostikstart.

2) Det där med Selektiv start skulle jag inte bekymra mig för alls. Jag har det också i mitt Windows och det beror på att jag valt bort autostart av en del program och tjänster. Det kanske du också har gjort? Kontrollera bara att Corsairs program och tjänster startar som de ska.

3) Jag tror som sagt inte att det är USB som är problemet. Men alla fel finns sparade i Loggboken, som du når med ett högerklick på startknappen. Du kan också titta i Enhetshanteraren efter eventuella USB-enheter som fungerar felaktigt.

Kontrollera också att du har de senaste drivrutinerna för moderkortet installerade.

4) Se svar 1.

5) Se svar 3.

Om du väl får Windows att fungera normalt igen, avinstallera allt som har med CUE att göra och börja om helt från början. Se till att ladda ned den senaste versionen av mjukvaran.

Om dina USB3-portar fungerar kan du också prova att ansluta tangentbordet till en sådan, med endast tangentbordskontakten. Eftersom USB3 kan leverera högre strömstyrka behövs inte den extra strömförsörjningskontakten.

Jag har också hittat tips på nätet att det kan hjälpa att använda Aktivitetshanteraren för att avsluta processen CorsairHID.exe och sedan starta om CUE. Prova också med olika lägen på den lilla omkopplaren på tangentbordets baksida.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här