Fråga

Jag har en kompis med en Windows 32-bitinstallation, en SSD, samt en mekanisk disk. Den schemalagda defragmenteringen (DEFRAGSVC) har korrekt deaktiverats vid installationen.

Men innebär detta att den mekaniska disken aldrig defragmenteras, och så sakta presterar allt sämre? Detta är något som jag inte tidigare har funderat över, då jag inte har någon dator med en sådan kombination av diskar.

Då Windows har noterat att det finns en SSD, så kan man ju tycka att schemalagd defragmentering borde ha deaktiverats endast för den disken, när Windows installeras.

Kjell Bävergren

 

Svar

Det framgår inte av din fråga vilket operativsystem det gäller, men eftersom du nämner 32 bit förutsätter jag Windows 7. Från och med Windows 8 behöver du inte fundera över huvud taget – hårddiskar defragmenteras och SSD:er optimeras i stället. Båda delarna kallar man för övrigt för optimering.

I Windows 7 fungerar det lite annorlunda, men även där ska som sagt defragmenteringen stängas av automatiskt om en SSD upptäcks. Däremot borde systemet inte samtidigt inaktivera defragmenteringen av den mekaniska hårddisken.

Detta kan du enkelt kontrollera. Öppna Diskdefragmenteraren (Alla program > Tillbehör > Systemverktyg). Där ser du båda diskarna. Markera hårddisken och klicka på ”Konfigurera schema”. Kontrollera att ”Kör efter schema” är förbockat. Gör gärna likadant för SSD-enheten och dubbelkolla att detta inte är markerat.

Kontrollera också att TRIM är påslaget. Detta är nämligen vad SSD:n behöver – en speciell uppsättning kommandon som hjälper SSD-enheter att på ett effektivt sätt hantera tomt utrymme på disken. Starta Kommandotolken och skriv in följande kommando:

fsutil behavior query disabledeletenotify

Till svar får du antingen 0 eller 1. En nolla innebär att TRIM är aktiverat, en etta att det inte är det. I det senare fallet, skriv:

fsutil behavior set disablenotify 0

Föregående artikelHitta produktnyckeln
Nästa artikelBeställ Datormagazin Retro idag – kampanjen avslutas inom kort
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här