Fråga

 

Min dotter har en bärbar Dell (Inspiron 5720) med Windows 7. Batteriet gick sönder och nu kör jag tillfälligt utan detta för att hjälpa henne.

Många program verkar låsa sig, kanske på grund av fel på hårddisken. När jag försöker göra en säkerhetskopia av hårddisken stoppar detta sedan cirka 30 procent av innehållet sparats med ett meddelande om läsfel på hårddisken. Sedan kan säkerhetskopieringen inte fortsätta.

Jag har kört Chkdsk och den hittade två gamla filer från Mcafee som raderades, men fortfarande fastnar kopieringen via Image (Terabyte) 64-bitsversion på samma ställe med samma läsfel.

Förr fanns det program som skannade disken och fixade till eventuella fel, medan skadad information sparades separat. Finns det något motsvarande till Windows 7 som kan köras utan internetanslutning?

Jan-Olov Liljenzin

 

Svar

 

Att köra utan batteri är inga problem, det går alldeles utmärkt. Men däremot verkar hårddisken inte må så bra. Det ser ut att handla om hårdvarufel och skadade sektorer och då kommer problemen bara att bli värre och disken bör bytas. Men jag antar att det är därför du vill säkerhetskopiera den?

Du kan köra Chkdsk med växeln /R för att försöka reparera mjukvaruskadade sektorer och markera dem med hårdvarufel som oanvändbara.

chkdsk /r c:

Det kan möjligen hjälpa dig att göra disken läsbar för ditt avbildningsprogram. Men annars krävs ett avbildningsprogram som kan ignorera skadade sektorer. Jag är inte bekant med det program du använder, men vet att det valet finns i Macrium Reflect, som du kan hämta här: www.macrium.com/reflectfree.aspx.

Jag skulle dock rekommendera att du snarast, före alla andra försök, gör en ren säkerhetskopiering av viktiga filer för att de inte ska gå förlorade om hårddiskens tillstånd förvärras.

Föregående artikelProgramtips: Thunderbird Conversations 2.10.2
Nästa artikelOutlook-problem
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här