Apple har nu släppt alla uppgifter om den nya Iphone 7 och det som diskuteras mest är frånvaron av hörlursuttag.

Nya telefoner från Apple föregås alltid av mycket spekulationer och enorma förväntningar. Vid sitt årliga evenemang i San Fransisco presenterade Apple två nya telefoner – Iphone 7 och Iphone 7 Plus. De är utseendemässigt ganska lika sina föregångare 6 och 6 Plus, men det finns skillnader, förstås.

Mest intressant är en förbättrad kamera, en ny hemknapp och att det klassiska 3,5-millimeters hörlursuttaget tagits bort. Iphone kommer fortsättningsvis att levereras med hörlurar som ansluts till det vanliga Lightninguttaget som också används för dataöverföring och laddning. En adapter kommer att finnas för användning med vanliga lurar, men det kommer förstås inte att gå att lyssna och ladda telefonen samtidigt.

Dessa Lightning Earpods kan kompletteras med vad som kallas Airpods – öronsnäckor som arbetar trådlöst och har inbyggda infraröda sensorer och rörelsesensorer. Airpods batterier räcker till fem timmars användning och kan laddas i det tillhörande förvaringsfodralet med inbyggt batteri. Airpodsnäckorna kan ansluta även till Apples smarta klockor, Ipad och bärbara datorer. Iphone 7 har också för första gången inbyggda stereohögtalare.

Telefonernas processor är en ny 64-bits Apple AIO Fusion med fyra kärnor som enligt Apple är 40 procent snabbare än A9-processorn i Iphone 6 och dubbelt så snabb som de tidigare A8-processorerna. Även grafikprestanda ska vara bättre i motsvarande grad. Telefonerna finns i olika versioner med 32, 128 eller 256 gigabyte minne.

Telefonerna är vattensäkra enligt IP67-standarden och förändringarna på kamerasidan innebär att den 4,7 tum stora Iphone 7 har fått en bättre lins och en ny 12-megapixelsensor, vilket ska ge både bättre bilder och mindre energiförbrukning. Den större 5,5-tums Iphone 7 Plus har två 12-megapixelkameror, en för vidvinkel och en för tele.

Båda modellerna kan spela in film i 4K-upplösning och har bildstabilisering och en ny blixt med fyra LED-lampor som uppges ge bättre bilder i dåliga ljusförhållanden. Även frontkameran har fått se en liten förbättring, med en uppgradering från fem till sju megapixel.

Vad gäller batteritiden uppger Apple att Iphone 7 klarar upp till två timmar mer än Iphone 6s och att Iphone 7 Plus räcker upp till en timme längre än Iphone 6s Plus.

Båda telefonerna kör det helt nya operativsystemet IOS 10, som har ny design och massor av nya funktioner, bland annat ett annat sätt att använda den omkonstruerade hemknappen.

Apples nya telefonmodeller är tillgängliga i fem färger, blanksvart, mattsvart, silver, guld och guldrosa. Alla svenska större operatörer har meddelat att man tar emot förhandsbokningar, men utan att ange något pris. Apple själva säger 7 500 respektive 8 800 kronor för 32 gigabyte. Lägg på ungefär en tusenlapp för varje minnesutökningssteg.

iphone7plus-lineup

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Väntan på nya iphone 7 blev ett stort antiklimax. ”Modet” att skippa 3,5mm pluggen är korkat & arrogant. Själv köpte jag ett par nya nya Bose QuietComfort 20 – helt fantastiska lurar, enkla att ta med sig & ryms i fickan. Nu kommer jag inte kunna lyssna & ladda samtidigt på en lur för 7500.- därför kommer jag att visa mod och lämna Apple skutan för gott. Mig kommer de inte att förolämpa mer!

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här