Fråga

Jag har precis börjat använda min gamla dator med Windows 7 (några år gammal) och då kom ju så klart 200 Windows Update-uppdateringar. Jag startade om datorn och installerade uppdateringar som ju kommer automatiskt vid omstart, men då började det komma blåskärm vid start.

Jag tryckte F8 och körde någon sådan där startfelsökningsgrej och då löste det sig. Nästa gång jag gjorde samma sak (stängde av datorn med uppdateringar) startade datorn, men fastnade på ”Loading operating system…”.

Jag har försökt trycka på F8, men det fungerar inte, dock fungerar F12, så jag har varit inne och kollat lite på inställningar där, men det verkar se bra ut (till exempel 1st BIOS drive = hard drive).

Men jag kan inte så mycket om datorer, så vad vet jag. Snälla hjälp mig någon, blir mycket tacksam! Är som sagt inte så bra på datorer..

Jennifer

Svar

Windows Update har tyvärr en tendens att krångla ibland, särskilt när det är mycket som ska köras på en gång. Eftersom du vad jag förstår inte kan få igång datorn alls nu behövs det en reparation.

Har du en installationsskiva för Windows 7? Om inte, finns de för nedladdning här: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows7. Det kräver att du har en produktnyckel och fungerar normalt inte för OEM-versioner (förinstallerade) av Windows.

Ställ in i BIOS att datorn ska starta från CD-skiva eller USB-minne (beroende av vilket du har installationsfilerna på). Följ menyerna vid start och genomför en reparation av ditt system.

Om det i stället handlar om en dator med förinstallerat Windows finns alltid möjligheten att återställa den till fabriksinställningarna. Allting kommer att raderas, men eftersom det är en dator du inte använt på länge kanske det inte finns några viktiga data på den?

Det är en funktionstangent som ska hållas ned under datorstarten även för detta. Vilken tangent varierar med datorfabrikatet, men det brukar stå någonstans på startskärmen vilken det handlar om. Sedan är det bara att följa instruktionerna.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här