När trevlig design, effektiv kylning och bra ljuddämpning möts i ett och samma chassi. Så kan det senaste och ganska kompakta chassit från Corsair beskrivas.

Corsair lanserade under CES ett flertal nya chassin och vi har fått möjlighet att titta närmare på Carbide Clear 600C. Detta är ett förhållandevis kompakt tornchassi med måtten 454 x 266 x 535 millimeter. Det kan alltså sägas vara fullstort och bjuder på flera riktigt smarta lösningar.
Bland det som imponerar finns såväl kylning som kabeldragning. Likaså när det gäller plats för grafikkort och möjlighet att byta komponenter.

Omvänd placering

En nyhet är att mer eller mindre allt är omvänt placerat. Som de flesta vet, men som väldigt få har dragit nytta av, sjunker kall luft. Kan luft tas in från lägre nivå i chassit blir det enklare att kyla. Därför har Corsair valt att placera moderkortet, som kan vara ända upp till EATX-format, i den nedre delen. Det finns också låga luftintag som sköljer över de mer kritiska komponenterna som grafikkort, internminne och processor. Detta utan att luftflödet först värms upp genom att passera en eller flera hårddiskar.

För att skapa bästa möjliga flöde, samtidigt som ljudnivån hålls ned, har Corsair valt att inkludera tre stycken 140 millimeters fläktar av modellen AF140L. Dessa är redan från start extremt tysta samtidigt som de flyttar stora mängder luft. För att göra det hela ännu bättre kompletteras de av en fläktkontroll placerad på ovansidan (tre-stegs). Som standard är två av dessa fläktar placerade för insug i fronten och en för utblås baktill. Skulle du behöva ännu bättre flöde går det att komplettera med ytterligare två 140 eller tre 120 millimeters fläktar i botten. Självklart är alla luftintag skyddade av dammfilter.

Föredrar du istället vattenkylning är 600C också ett perfekt val. Chassit rymmer nämligen upp till tre radiatorer. En på 360 millimeter i botten, en på 280 millimeter framtill och en på 140 millimeter baktill.

För att testa om den nya designen verkligen innebär någon skillnad monterade vi samma komponenter som i ett annat chassi (även detta med fokus på stort luftflöde). Detta i form av en överklockad Intel 5960X och dubbla grafikkort.

Corsairs alternativ gav hela sex grader lägre temperatur vid processorn under samma belastning. Det höll även cirka fyra grader lägre temperatur mellan grafikkorten. Dessutom med lägre rotationshastighet på processorfläkten (nästan 18 procent lägre). Detta är såklart inte vetenskapligt med ger ändå en tydlig bild.

Dolda diskar

Luckan på framsidan är egentligen en heltäckande dörr som hänger på riktiga gångjärn. När denna öppnas ser du i överkant ett avgränsande hölje. Detta döljer både nätaggregatet (som kan vara på upp till 220 millimeter) och hårddiskarna samt platserna för optiska enheter. Syftet med höljet är att skapa en separat luftkanal för kylningen samtidigt som det döljer kablage.

Kabelhanteringen är ett annat stort plus. För mellan sidopanelen och moderkortsplåten finns ett utrymme på ett par centimeter med flera fästpunkter för alla kablar (till såväl hårddiskar som nätaggregat). Dessutom har moderkortsplåten gummerade kabelgenomföringar. Som vanligt med Corsair finns även en stor utfasning för att kunna byta processorkylare utan att först behöva montera ned hela moderkortet.

Chassit har två platser för enheter på 5,25 tum, två för enheter på 3,5 tum och tre för enheter på 2,5 tum. De senare monteras på baksidan av moderkortsplåten. Det finns även åtta expansionsplatser vilka rymmer instickskort på upp till 395 millimeter. Processorkylaren kan på sin högsta punkt mäta 200 millimeter.

På ovansidan finns inte bara nämnda fläktreglage utan även portar för USB 3 och USB 2 samt ljud. Dessa borde vara täckta av ett lock, så att de inte samlar damm.
Prislappen är motiverad och detta är ett väldigt lyckat chassi. Det får våra rekommendationer.

Av Patrik Wahlqvist

 

Test: Corsair Carbide Clear 600C
5 / 6 Betyg
För
Rymligt och lättarbetat chassi med enormt god kylförmåga. Smart kabeldragning och stilren design.
Emot
Saknar någon form av skydd över anslutningsportarna.
Rekommenderas till
Chassit är ett klockrent val för lite kraftfullare system, framför allt om de ska överklockas.

 

Tillverkare: Corsair, www.corsair.com – Cirkapris: 1 290 kr inkl. moms, 1 032 kr exkl. moms – Dimensioner: 454 x 260 x 535 mm – Vikt: 10 kg – Expansionsplatser: 8 – Maxlängd grafikkort: 370 mm – Maxlängd nätaggregat: 210 mm – Maxhöjd processorkylare: 200 mm – Medföljande fläktar: 3 x 140 mm

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här