Det senaste tangentbordet från Corsair har en mer minimalistisk design än föregångarna. Det är också först med en ny typ av ljuddämpade tangentbrytare.

Corsair har ett nära samarbete med brytarjätten Cherry. De har mer än en gång fått exklusiv tillgång till nya typer av mekaniska tangentbordsbrytare när de kommer ut på marknaden. Så var fallet med Cherrys första RGB-belysta brytare som lanserades för omkring två år sedan, och nu har Corsair ett liknande avtal för de nya MX RGB Silent-brytarna.

Tangentbordet vi kikar på i den här artikeln är den första modellen på marknaden som drar nytta av de nya brytarna. Denna modell blir även flaggskepp i Strafe-serien. En serie som Corsair inledde förra hösten med en lite enklare tangentbordsmodell. Borta är den mer aggressiva aluminiumdesignen från den äldre K-serien, istället satsar företaget på ett mer anonymt yttre i plast. Huruvida det är en för- eller nackdel är en smaksak, men den nya designen påverkar också funktionsutbudet.

Inga makrotangenter

En skillnad mot toppmodellerna i Corsairs tangentbordssortiment är att här inte finns dedikerade, programmerbara makrotangenter. Dock är alla tangenter programmerbara via Corsairs mjukvara, raden med F-tangenter blir istället lämpligast att programmera. Det fungerar, men det hade varit bättre med rad makrotangenter för att få mer flexibilitet utan att behöva skriva över standardfunktioner.

Utöver standarduppsättningen tangenter och siffersatsen på högersidan finns det bara två ytterligare knappar på Strafe RGB. Högst upp i högra hörnet sitter en knapp för att ändra läget på tangenternas bakbelysning och bredvid finns en knapp för att låsa Windows-tangenten.

Tangentbordet saknar USB-hubb. Du hittar emellertid en ensam USB-port högst upp till höger för att ansluta exempelvis en mus.

Merparten av designen är oförändrad från den ordinarie Strafe-modellen i samma serie. Det finns dock ett välkommet tillskott i form av ett ordentligt handlovsstöd. Stödet är relativt kort och ger inte stöd åt hela handleden. Dock är det bekvämt att använda och ger tillräckligt med yta för själva handlovarna. Den mönstrade ytan på handlovsstödet ger lagom friktion.

Saknar mekanisk känsla

Paradnumret är Cherry MX RGB Silent-brytarna. Dessa mekaniska brytare är nära besläktade med de välkända MX-brytarna som sitter i många andra mekaniska tangentbord. Skillnaden är att MX  Silent är ljuddämpade, så att dina kontorsgrannar eller familjemedlemmar inte ska behöva bli irriterade av ditt skrivande eller spelande.

Dessvärre innebär den inbyggda dämpningen att MX RGB Silent tappar mycket av den distinkta mekaniska känslan. Något som annars kan vara det som lockar mest med den här typen av tangentbord. Själva aktiveringspunkten är inte lika distinkt och tangenterna känns en aning ”mosiga” när de bottnar. Lite snarlikt ett vanligt membrantangent bord. Detta hade varit lättare att acceptera om ljudnivån hade reducerats i än högre grad. Tangentbordet är helt enkelt inte så tyst som vi hade hoppats.

Samtliga tangenter är individuellt bakbelysta och kan visa 16,9 miljoner färger. Corsair skickar med en avancerad mjukvara för att programmera belysningsmönstret, antingen separat för varje tangent eller med anpassningsbara mönster. Ett öppet API innebär att andra program kan interagera med belysningen i tangentbordet. Dessvärre är det mycket få utvecklare som har dragit nytta av den möjligheten i nuläget.

Saknar mervärde

Corsairs Strafe-serie sticker ut med lite mer avskalade tangentbord med avancerade inställningsmöjligheter, så även Strafe RGB. Det räcker dock inte som merit när prislappen ligger på över 1 600 kronor. När ett tangentbord kostar så mycket förväntar vi oss gott om mervärde.

Löftet om tystare brytare lät lovande men tyvärr kan vi inte säga att MX RGB Silent levererar tillräckligt för att motivera prissättningen på den här modellen. Den som vill ha ett enklare mekaniskt  tangentbord kan istället välja betydligt billigare modeller om RGB-belysning inte är ett krav, och den som vill ha tystare tangentbord kan köpa en avsevärt billigare membranmodell.

Av Carl Holmberg

 

Test: Corsair Strafe RGB
4 / 6 Betyg
För
Gott om inställningsmöjligheter i mjukvaran. Bekvämt handlovsstöd. USB pass-through. RGB belysning.
Emot
Dyrt. Lite "mosiga" tangenter. Saknar makro- och medietangenter.
Rekommenderas till
Ett dyrt, lite tystare tangentbord med RGB-belysning.

 

Tillverkare: Corsair, www.corsair.com

Cirkapris: 1 690 kr inkl. moms, 1 352 kr exkl. moms

Mått: 448 x 40 x 170 mm

Vikt: 1,27 kilogram

Brytare: Mekaniska, Cherry MX RGB Silent

Belysning: RGB

Kontakt: 1 x USB

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här