Huawei har sitt konsumentflaggskepp P9, men lanserar även en mer avskalad variant. P9 Lite har ett imponerande förhållande mellan prislapp och prestanda, men har även egendomliga designmissar.

Kinesiska Huawei slog på stora trumman när de lanserade sitt konsumentflaggskepp P9 och dess storebror P9 Plus tidigare i våras. Däremot fick minstingen i familjen, P9 Lite, mindre medieutrymme. Den bygger på samma grund men är i en del avseenden lite mer avskalad. Så har den också lägre prislapp.

Till det yttre påminner telefonen starkt om sitt dyrare syskon, men det finns ett antal viktiga designskillnader. Baksidan är i matt plast istället för aluminium. På det stora hela känns den inte lika välkonstruerad som ordinarie P9. Med det sagt ligger den fortfarande bra i handen och kan mäta sig med konkurrenter från Sony eller Samsung i fråga om kvalitetskänsla. Positivt är även att P9 Lite har samma smidiga fingeravtrycksläsare på baksidan som sina dyrare syskon.

Snabb för sin prisklass

Huawei P9 Lite är byggd kring en IPS bildskärm på 5,2 tum, samma storlek som storebror P9. Den har dock större ram – det gör också att P9 Lite är några millimeter större på bredden och höjden. Kanske mest intressant är att skärmen har full HD-upplösning med 1 920 x 1 080 pixel. Det är samma upplösning som vanliga P9, vilket är ovanligt för en telefon i ett lite lägre prissegment.

Fast bildskärmen är inte identisk med den i ordinarie Huawei P9, även om storleken och upplösningen matchar. Kontrast och färgåtergivning är bra, men ljusstyrkan når inte lika högt som för storebror, vilket gör P9 Lite något svårare att läsa av i starkt solljus. Svärtan och färgmättnaden kan inte heller mäta sig med exempelvis Samsung Galaxy A5.

För kraften står en Hisilicon Kirin 650-processor, en bantad variant av samma krets som sitter i Huawei P9. Processorn kombineras med tre gigabyte internminne, inte illa för en mellanklasstelefon. Resultatet är oväntat bra prestanda vid vardaglig användning. Den lite mer sparsamma grafikkretsen blir dock en flaskhals i krävande spel. P9 Lite levererar annars bra flyt där det räknas i vardagen: i menyer, på hemskärmen och i vanliga appar.

P9 Lite saknar de dubbla kamerasensorerna som är utmärkande för övriga telefoner i P9-serien, och den saknar även den tillhörande Leica-märkningen. Du får istället en ensam 13-megapixelkamera som tyvärr inte imponerar. Bilderna blir acceptabla utomhus i solljus, men i mörkare miljöer blir resultatet mediokert.

En annan detalj som P9 Lite saknar är stöd för trådlöst nätverk över 5-gigahertzbandet, ett egendomligt val för en smartphone år 2016. Även om en telefon sällan drar nytta av den fulla bandbredden över 5-gigahertzbandet är det en bra funktion att ha, inte minst för att kunna sprida belastningen på det trådlösa nätverket.

Problem med mjukvaran

Telefonen drivs med ett batteri på 3 000 milliamperetimmar, förhållandevis väl tilltaget för en telefon i den här prisklassen. I kombination med energieffektiva komponenter ger batteriet P9 Lite bra batteriprestanda. Det är inga problem att ta sig igenom en hel dag även med lite tyngre användning. Nu har telefonen inte samma batteriprestanda som mer entusiastinriktade telefoner, men det är inte oväntat sett till prislappen.

Det förkommer också flera tveksamma översättningar från kinesiska, främst om du har telefonen inställd på svenska.

Dessvärre har Huawei fortfarande problem med sin mjukvara, även om det har tillkommit klara förbättringar sedan tidigare modeller. Designen är minimalistisk och smakfull. Dock känns hemskärmen ogenomtänkt, så även flera av inställningsmenyerna. Det förkommer också flera tveksamma översättningar från kinesiska, främst om du har telefonen inställd på svenska. Det kan dock även förekomma översättningsmissar om du växlar till engelska.

Huawei får emellertid tummen upp för hur de har implementerat sin fingeravtrycksläsare. Den är snabb och smidig och kan användas till diverse smarta funktioner i mjukvaran. Du kan exempelvis använda den som kamerautlösare eller för att läsa och avfärda notiser.

Sammanfattningsvis har P9 Lite en hel del att bjuda på i förhållande till sin blygsamma prislapp på 3 000 kronor. Detta inte minst vad gäller kvalitetskänsla, prestanda och batteritid. Samtidigt överskuggas de lovorden av den mediokra kameran, den egensinniga mjukvaran och att du inte får stöd för Wi-Fi via det högre frekvensbandet. Därför är det svårt att rekommendera den här telefonen i nuläget.

Av Carl Holmberg

 

Test: Huawei P9 Lite
3 / 6 Betyg
För
Billig men med bra kvalitetskänsla. Bra prestanda och smidig fingeravtrycksläsare. Bra batteritid.
Emot
Tveksam mjukvara. Medioker kamera. Ej stöd för 5 GHz.
Rekommenderas till
En gedigen och snabb telefon med mild prislapp.

 

Tillverkare: Huawei, www.huawei.com

Pris: 2 990 kr inkl. moms, 2 390 kr exkl. moms

Skärm: 5,2 tum

Upplösning: 1 080 x 1 920 pixel

Processor: Hisilicon Kirin 650

Internminne: 3 GB

Lagring: 16 GB, Micro-SD

Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, LTE Cat. 4, BT 4.2

OS: Android 6.0

Vikt: 147 g

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här