Efter lanseringen av den nya Max-Stream-serien med trådlösa enheter för hem och mindre företag, samt den företagsanpassade accesspunkten LAPAC1750  så tar nu Linksys ytterligare ett steg framåt genom lanseringen av LAPAC2600.

 

Linksys LAPAC2600
5 / 6 Betyg
För
Stilren design, lättplacerad, stöd för PoE
Emot
Kräver att klienterna stödjer MU-MIMO för bäst prestanda, 2,4 gigahertzbandet, presterar inte lika starkt över 5 gigahertzbandet
Rekommenderas till
LAPAC2600 är en perfekt lösning för dig som vill öka prestandan eller utöka ditt eller ditt företags trådlösa nätverk

 

Precis som sin föregångare så erbjuder 2600-modellen tre olika funktionslägen. Dels kan enheten konfigureras som accesspunkt, dels kan den konfigureras för WDS och dels kan enheten agera som en trådlös brygga. För samtliga av dessa lägen finns dessutom flera intressanta, programrelaterade, finesser som höjer funktionsvärdet för framför allt företag.

 

Stilren och lättplacerad

LAPAC2600 är formad som en vit 4,4 centimeter hög hexagon. Det enda som syns på ovansidan är en blå statuslampa som visar att enheten är ansluten. På undersidan finns en strömanslutning och en sekundär ethernetport för aggregering. Eftersom enheten har stöd för power over ethernet över den primära nätverksporten behöver du dock inte använda den förstnämnda.

lapac2600-2En medföljande monteringslösning gör det enkelt att fästa LAPAC2600 i såväl taket som på väggen.

Väl på plats konfigurerar vi enheten via ett lättanvänt webbgränssnitt som även låter oss hantera samtliga anslutna Linksysenheter. Tack vare tillverkarens klustringsteknologi kan vi även hantera upp till 16 accesspunkter från ett och samma gränssnitt, utan tillgång till WLAN-kontroller.

LAPAC2600 har även stöd för gästnätverk, en funktion som vi inte brukar hitta i den här typen av accesspunkter. (Det är dock vanligt i många traditionella routrar.) Du kan även skapa en välkomstsida för gästnätverket, med exempelvis företagets logotyp. Miljön är helt separerat från företagets interna nätverk och detta är verkligen en funktion som vi uppskattar.

 

Stabil hög genomströmning

LAPAC2600 erbjuder 4×4 Dual Band AC över 2,4 och 5 gigahertz-banden, vilket innebär en teoretisk total överföringshastighet på 2,53 gigabit per sekund till flera inkopplade enheter. Tack vare MU-MIMO-stödet, som är en del av nästa utvecklingssteg av den senaste 802.11ac-standarden, kan vi utan störningar eller märkbar prestandaförlust köra multipla samtida videokonferenser, ladda ned tunga bilagor eller synkronisera stora datamängder mot lokala servrar eller molntjänster.

Snitthastigheten för överföringen låg på 137,8 megabit per sekund, vilket är mycket starka siffror.

Under våra tester så strömmade vi tre HD-filmer samtidigt som fyra Skype för business-konferenser var aktiva. Under samma period lät vi tre klienter köra backup samtidigt som vi återställde ytterligare två klienter från ISO-filer. Allt detta utfördes trådlöst mot Synologys nya RS3617xs-NAS. Snitthastigheten för överföringen låg på 137,8 megabit per sekund, vilket är mycket starka siffror. Tack vare stöd för både 802.11r och 802.11k kan vi även röra oss fritt mellan olika accesspunkter utan att förlora synk eller prestanda.

Då modellen i första hand är inriktad mot företagsmarknaden så finner vi även ett brett stöd för avancerade säkerhetslösningar i form av bland annat WPA/WPA2, 802.1x-autentisering, MAC- och IP-baserade anslutningsbegränsningar, Rogue AP-detektering och mappning av SSID till VLAN. Om vi sedan adderar att LAPAC2600 kostar cirka 4500 kronor inklusive moms, så ser vi snabbt att Linksys lyckats ta fram en mycket komplett och prisvärd lösning för allt från avancerade hemanvändare till små och mellanstora företag.

  • Pris: 4 495 inklusive moms, 3 596 exklusive moms
  • Nätverk standarder: IEEE 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac, Mu-MIMO, 802.11r, 802.11k, PoE+, IEEE 802.3at
  • Antenntyp: Intern PCBA
  • Antennsignal:                4,4 dBi över 2,4GHz, 5,2 över 5 GHz
  • Max strömförbrukning: 24 watt
  • Säkerhetsfunktioner: Multipla SSID, SSID broadcast, SSID till VLAN-mappning, WPA/WPA Mixed, WPA2, Radius, IP och MAC baserad access kontroll
  • Övervakningsgränssnitt: HTTP, HTPS, SNMP

Linksys LAPAC2600
5 / 6 Betyg
För
Stilren design, lättplacerad, stöd för PoE
Emot
Kräver att klienterna stödjer MU-MIMO för bäst prestanda, 2,4 gigahertzbandet, presterar inte lika starkt över 5 gigahertzbandet
Rekommenderas till
LAPAC2600 är en perfekt lösning för dig som vill öka prestandan eller utöka ditt eller ditt företags trådlösa nätverk

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här