Det är Android Wear som dominerar bland smartklockorna, men Samsung fortsätter med sitt eget operativsystem Tizen i sin Gear S-serie. Nya S2 är designorienterad och utmärker sig med sin vridbara skärmram.

Samsungs tidigare klockor har varit mer pragmatiskt designade. De har haft stora rektangulära bildskärmar och en mer aggressiv, närmast futuristisk design. Fast inte Gear S2, uppföljaren till Samsungs första Tizen-baserade klocka Gear S.

Denna är betydligt mer diskret med sin runda skärm och minimalistiska boett. Likt konkurrenterna Motorola Moto 360, LG Watch Urbane och Huawei Watch är det här en smart klocka som ska se analog ut vid första anblicken.

Samsungs första runda

Men trots annat yttre finns det internt mycket gemensamt med den betydligt större föregångaren Gear S. Den sistnämnda använde en Snapdragon 400-processor från Qualcomm, medan Gear S2 använder en egentillverkad Exynos-processor. Dessa två använder dock precis samma grafikkrets och processorkärnor. Därför bör prestandan vara likvärdig.

En viktig skillnad mellan generationerna är dock att Gear S i princip var en komplett telefon på handleden. Den hade SIM-kortplats och full telefonkompatibilitet. Så är inte fallet med Gear S2, förutom då en specialversion som endast säljs i Korea. Klockan är alltså till för att parkopplas med en mobiltelefon med Android som operativsystem.

På den svenska marknaden finns i nuläget två modeller: vanliga Gear S2 med plastarmband och den lite dyrare Gear S2 Classic med läderarmband. Förstnämnda har testats.

Armbandet är tillverkat i fluoroelastomer, en plast som har anpassats för att imitera elasticiteten hos gummi men som ska erbjuda bättre hållbarhet. Bandet är bekvämt att bära och är lagom elastiskt för att ge visst svängrum vid valet av hål i spännet. Däremot syns ytliga repor tydligt, så armbandet samlar snabbt på sig synligt slitage. Vill du byta armband, antingen mellan de två längder som medföljer eller till ett tillköpt band, använder du ett snabbfäste på boetten.

Bildskärmen bygger på en Amoled-panel med 320 x 320 pixel. Den har bra färgmättnad och utmärkt kontrast. Du kan konfigurera den så att en urtavla alltid är aktiv (som standard släcks hela skärmen när klockan inte används). Runt skärmen löper en ram som fysiskt går att rotera, vilket används för att navigera genom appar, menyer och listor.

Det ska erkännas att Tizen onekligen har mognat som operativsystem för klockor.

Brist på tredjepartsmjukvara

Det ska erkännas att Tizen onekligen har mognat som operativsystem för klockor. Likaså har det skräddarsytts för att passa med den runda skärmen. Du handskas snabbt och enkelt med de rappa menyerna. Fast stundtals känns det som att den roterbara ramen inte kommer till full nytta.

Det går att rulla genom menyerna genom att vrida på ramen, men för att välja ett menyalternativ behöver du fortfarande peka på skärmen.

Ett välkommet tillskott är att Gear S2 fungerar med mer eller mindre alla Android-telefoner, inte bara Samsungs egna modeller. Du installerar appar via Samsungs applikationsbutik, men där är utbudet tämligen glest. Det finns ett urval av väldesignade program från Samsung, men utbudet är inte i närheten av vad som finns till Android Wear eller Apple Watch.

Smidig dockningsstation

Batteritiden är jämförbar med Gear S. Du kan använda klockan i två dagar innan den behöver laddas. Då med ständigt aktiv urtavla och normal användning. Låter du skärmen inaktiveras automatiskt får du ut ytterligare en halv dag.

Fast oavsett det är laddning varje eller varannan natt att föredra. Därför uppskattas att laddningsstationen är smidigare än föregångaren. Klockan laddas i en trådlös dockningsstation med magnetfäste, snarlik laddaren till Motorola Moto 360.

Gear S2 känns överlag som en skarp förbättring jämfört med Samsungs tidigare klockor. Detta på praktiskt taget alla punkter. Samtidigt finns det fortfarande mycket att jobba på för att Gear-serien ska bli ett bra alternativ till Android Wear. Det är inte hårdvaran i sig som fallerar. Snarare hade vi förväntat oss ett bättre utbyggt ekosystem.

Carl Holmberg

 

Test: Samsung Gear S2
5 / 6 Betyg
För
Slimmat format. Smidig dockningsstation. Läcker OLED-skärm.
Emot
Proprietärt armbandsfäste. Brist på bra tredjepartsmjukvara. Armbandet är repkänsligt.
Rekommenderas till
En smidig, rund smartklocka med intressant gränssnitt. Dock med få tredjepartsprogram.

 

Tillverkare: Samsung, www.samsung.com – Cirkapris: 3 200 kr inkl. moms, 2 560 kr exkl. moms – Operativsystem: Tizen – Plattform: Android – Skärm: 1,2 tum Super Amoled (rund) – Upplösning: 320 x 320 pixel – Mått: 42,3 x 49,8 x 11,4 mm – Vikt: 47 g – Material: Stål, plast, glas – Batteri: 250 mAh

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här