Fråga

Jag har nyss fått en film på video konverterad och lagrad på ett USB-minne i stället. Den är tydligen sparad som en mp4-fil och blev 124 megabyte stor.

Den är 30 minuter lång och jag ville själv sedan klippa bort cirka 1,5 minuter i början med hjälp av gratisprogrammet Videopad Video Editor. Jag gjorde det och sparade sedan om klippet i samma format (det vill säga mp4), men efteråt hade klippet blivit hela en gigabyte stort.

Vad beror detta på? Jag har nu till slut lyckats spara om det till först mpg och därefter i stället till wmv som blev minst (420 megabyte) som jag till sist skickade till den som skulle ha det. Ett mysterium, trots att jag dessutom kortat ner filmen lite?

Lars Öberg

Svar

Det här med videoformat är en hel vetenskap. Först finns de olika format du nämner, som egentligen inte är format, utan behållare för exempelvis ljud och bild. För att spara dessa i behållaren används codecar. Jag ska försöka reda ut det.

Merparten av de videofiler du stöter på är komprimerade, vilket betyder att de har ändrats för att ta upp mindre utrymme på din dator. Till exempel tar en vanlig Blu-Ray-skiva vanligen upp omkring 30 eller 50 gigabyte utrymme, vilket är mycket för en normal person att ladda ned eller lagra på hårddisken. Därför brukar filmer komprimeras för att göra dem mer hanterbara, vanligtvis med viss förlust i videokvalitet.

En codec komprimerar och dekomprimerar data. Den tolkar videofilen och bestämmer hur den ska spelas på skärmen. Windows levereras med många codecs förinstallerade, men du kan installera codec-paket för bättre stöd eller ett program som VLC som har massor av codec-stöd inbyggt.

Några exempel på codecar: FFmpeg (som innehåller DVD-formatet MPEG-2 och MPEG-4, det format som Apple använder för filmer i iTunes Store), DivX, som fungerar med en viss typ av MPEG-4-fil, XviD, en öppen källversion av DivX, x264, som komprimerar H.264-filmer (även känd som MPEG-4 AVC), och är populär för högupplösta videor. Numera finns också x265 som utnyttjar det nya H.265-formatet och ger mycket hög kompression.

En behållare är i princip ett antal hopbuntade filer. Vanligtvis består en behållare av en video-codec och en ljud-codec, men den kan också innehålla saker som undertexter. När behållaren skapas väljs codecar och hur mycket kompression som ska användas.

Några vanliga behållare är AVI, Matroska (filändelsen MKV), MP4 (kan också heta M4V) och MOV. Huvudskillnaden mellan olika behållare är inte bara de codecar de stöder, utan även vilka andra funktioner de har – som undertexter eller kapitel. MKV är en populär behållare, främst för att den stöder nästan alla video-codecar som finns, liksom en rad extrafunktioner. Dessutom är det öppen källkod.

Däremot klarar inte alla uppspelare MKV, som till exempel en del tv-apparater och flertalet Apple-produkter, så om du ska skicka en film till en mottagare och du inte vet hur den ska visas är MP4 oftast säkrare. Både MPG och WMW (Windows Media Video) som du nämner är codecar, inte behållare.

Om vi så går in på storleksökningen för din film beror den antagligen på att du i Videopad valde inställningar för en annan codec, högre upplösning eller högre antal bilder per sekund. Eller också valde du helt enkelt programmets standardinställningar. Jag är själv inte bekant med detta program.

Det finns dock en uppsjö olika program som kan användas för att konvertera mellan videoformat. En egen favorit med enkla, men omfattande inställningsmöjligheter är Format Factory. Programmet kan dock inte redigera, så det får du göra i något annat program. Se också upp med de extraprogram som det försöker installera.

Ytterligare exempel på bra gratisprogram är Freemake Video Converter, Any Video Converter Free, Free HD Video Converter Factory, Handbrake och Mediacoder.

 

 

6 KOMMENTARER

 1. Stämmer verkligen det du skriver? Att det ligger codecar i behållaren?
  Jag har uppfattat att en ”codec” (kodare/avkodare) är något som tillhör filmredigeringsprogrammet eller filmspelaren (eller något bibliotek som de använder).
  Det program som skall öppna filmen (för spelning eller redigering) behöver veta hur ”katalogen”/behållaren ser ut för att hitta rätt filer (bild/ljud/undertexter/etc) men när den väl hittat filmfilen så använder den ”sin egen” decoder för att kunna spela upp den.
  Det innebär att bara den kodade filmen, och inte kodaren/avkodaren, ligger i behållaren.
  Eller har jag missuppfattat något?

  • Nej, du har inte missuppfattat – det är jag som har formulerat mig korkat. Du uttrycker det bättre än jag… Tack för rättelsen!

   • Jag tyckte också det var en konstig förklaring vad gäller codec-en och var den finns. Men i övrigt var artikeln mycket bra och jag tycker att du ska skriva om den del i förklaringen som blev fel och publicera artiklen här på nytt. Då kan jag spara den i en Word/pdf-fil för framtida referens när jag behöver gå tillbaka till ämnet i artikeln. Allt som finns på nätet kan plötslig vara borta och det som var värt att läsa är borta för evigt.

 2. Jag håller med det mesta som Anders förklarar om denna djungel av olika videoformat.

  Det kan finnas en enklare förklaring till storleksförändringenav videofilen. Om frågeställaren vid redigeringen har behållit originalvideons format (tex 1280 x 720 pixlar) och inte ändrat på ”framerate” (ex 25 fps till 50 fps, alternativt 30 fps till 60 fps). Fps står för bilder per sekund, Europa använder normalt 25 fps och ibland 50 fps, USA använder 30 fps och ibland 60 fps.

  När redigeringen av videon är klar (avklippt) och skall exporteras till en en avkortad .mp4 fil gäller det att kolla en parameter som kallas ”bitrate”.

  Googla på ”video” och ”bitrate” för förklaring.

  Redigeringsprogrammen har ofta förinställda bitrates, ibland kallas alternativen ”Good” ”Better” ”Best”, ibland kan användaren ange ett tal.

  SVT Play använder (2014) för streamad video med bästa kvalitet Nivå 5: 1280 x 720 px, 2700 kbps main profile (HD kvalitet). 2700 kbps är alltså värdet för bitrate.

  Jag fick själv en video filmad med en Canon systemkamera i videoläge. Videon är 1280 x 720 px, 10 minuter lång, 2.15 GB på disk.

  När jag kollade bitrate på filen (höger musklick på filen, välj Properties (egenskaper), välj Details (detaljer) var bitrate 30944 kbps (alltså ca 10 ggr SVT Plays värde).

  Jag konverterade filen till .mp4 och satte (i min konverterare) bitrate värdet till 3000 kbps.

  Den konverterade filen blev då 1280 x 720 px, 10 minuter lång, men ENDAST 227 MB på disk.

 3. Jag tror Stig Ek har kommit närmast lösningen på Lars fråga. Videon har blivit större pga omkodning av filmen med en annan bitrate för video och ljud än originalet. För att komma förbi detta finns det videoprogram som kan utföra förlustfri redigering. Detta innebär att den redigerade filmen blir mindre än originalet samtidigt som kvaliteten blir densamma. Det gäller då att välja alternativet ”copy” för video och audio i inställningarna för videoprogrammet. Det finns gratisalternativ som bygger på ffmpeg som klarar detta. Det är bara att googla på förlustfri videoredigering. Själv använder jag VidCutter.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här