Fråga

Jag kör Windows 7 och har plötsligt fått problem med att arbetsminnet fylls på så att systemet blir trögare och trögare. Ibland har jag endast använt Firefox och surfat någon timme.

Mitt enda knep är att starta om datorn. Jag har en svag misstanke om att detta dykt upp sedan jag installerat System Mechanic. Jag kan då få tillbaka en del arbetsminne genom att köra Memory Mechanic-funktionen.

Kan det vara något annat?

Tommy Petersen

Svar

Det är en allmänt spridd missuppfattning att arbetsminnet inte ska användas. Naturligtvis ska det utnyttjas så mycket som möjligt, eftersom det är det snabbaste lagringsutrymme datorn har – alternativet är virtuellt minne på hårddisken.

Med de flesta saker i datorn som kan ”förbrukas”, som exempelvis hårddiskutrymme, vill du normalt ha så mycket oanvänt som möjligt, men det gäller inte minnet. De program som påstår sig frigöra minne gör det genom att flytta data till den betydligt långsammare växlingsfilen på hårddisken, alltså datorns långsammaste ”minne”, och resultatet blir ett slöare operativsystem när Windows måste hämta tillbaka data för att använda dem.

Det finns till och med så kallade optimeringsprogram (ett av dem är System Mechanic) som påstår sig defragmentera arbetsminnet, vilket är rena rama nyset.

Windows gör ett ganska bra jobb med att hålla ditt minne så fullt som möjligt, vilket är precis som det ska vara, eftersom du vill ha så mycket som möjligt i den snabbast tillgängliga lagringsmöjligheten.

När minnet blir för belastat skyfflar Windows ut den minst använda och minst viktiga koden och informationen till den långsammare lagringen på hårddisken. Minnesoptimerare kan faktiskt i värsta fall till och med vända på denna process.

Om din dator blivit långsammare kan System Mechanic mycket väl vara en av orsakerna. Men det är ju enkelt att testa – avinstallera det och se vad som händer. Min egen erfarenhet och uppfattning är att dessa program inte är någonting att ha. Den bästa minnesoptimerare du kan köpa är mer minne… Och det är billigt numera.

När det gäller just Firefox är detta program känt för att förbruka resurser och kan mycket väl slöa ned datorn. Det handlar dock mest om processorkraft, särskilt med många flikar öppna, och problemet har blivit mindre i senare versioner. När det uppträder brukar det räcka med att starta om programmet.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här