Fråga

 När jag försöker öppna en specifik Excel-fil får jag upp en ruta som säger att filen är låst för redigering av mig. Jag har dock inte öppnat den på den här datorn någon gång, tror jag. Jag kan ha haft den öppen en gång när maskinen kraschade med blåskärm.

Jag har tittat på rättigheterna i filens egenskaper och allt ser normalt ut, så det verkar inte handla om Windows rättigheter. Är det något som är unikt för Excel och hur fixar jag det?

Alejandro

Svar

Du har säkert sett att Microsoft Office sparar en massa temporära filer för olika ändamål. Det handlar om filer med samma ändelse som originaldokumentet, oftast docx, men med mystiska namn med mystiska tecken.

En av dessa temporära filer kallas ägarfil och är till för att hålla reda på vem som arbetar med en fil, så att den inte kan öppnas av någon annan. Filnamnet börjar med en tilde (~), som följs av ett dollartecken ($) och därefter resten av det ursprungliga filnamnet. Den här tillfälliga filen innehåller inloggningsnamnet på den person som öppnat filen.

Ägarfilen raderas automatiskt när dokumentet stängs. I ditt fall är det troligt att du faktiskt hade ditt dokument öppet när datorn kraschade och att ägarfilen därför blev kvar och förhindrar att du öppnar dokumentet.

Det enklaste sättet är att ta bort den filen. Det är en dold fil, så du bör ställa in Utforskaren att ”Visa dolda filer, mappar och enheter” avmarkera ”Dölj skyddade operativsystemfiler (rekommenderas)”. Sedan kan du enkelt hitta filen och radera den.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

 1. Det kan även vara så att Excel filen ligger lagrad på en webbaserad area såsom SharePoint, OneDrive, DropBox od. Så fort en användare öppnar en Office fil som ligger lagrad på en webbaserad lösning kommer Office att spara en synkroniserad kopia på användarens aktuella dator i något som kallas Microsoft Upload Center cache. Denna använder MS Office som en säkerhet ifall kommunikationen till webbserverns skulle brytas. Man kan då jobba vidare och när kommunikationen igen fungera så synkas filen upp automatiskt.
  Om något skulle gå snett typ att MS Office kraschar eller liknade kan MS Office Upload center ha kvar filen i sin cache. Om en användare då försöker nå filen på exempelvis en annan dator så får man exakt detta felmeddelande.
  Det man kan göra är att försöka identifiera den dator man tror att man hade filen öppen i då något hände (troligen sin vanliga dator om man inte är i ett nätverk).
  I sökrutan för Windows skriv Upload Center och starta den apppen. Uppe till höger har du en meny som heter Uppdatera och Väntande uppdateringar. Pröva först uppdatera och se om det går att öppna filen därefter. Om inte gå till väntande uppdateringar och välj Alla cachlagrade filer i dropdown menyn. Titta om du ser din fil där. Högerklicka på filnamnet och välj åtgärd – oftast är ta bort bästa åtgärden här.
  Om du inte såg ditt filnamn här kan den ligga på någon annan dator användaren loggat in på i ett nätverk. Upprepa då samma sak där tills du hittar filen.
  Sedan är det bara att jobba vidare igen med sin Excel fil

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här