Fråga

Jag har ett Aigo-mikroskop som behöver drivrutinen ”Camera usb 2”, var kan jag få tag i den för Windows 10?

Joakim, Luleå

Svar

Så vitt jag kunnat utröna är ditt mikroskop en ganska gammal produkt? Jag har inte lckats hitta någon drivrutin avsedd för Windows 10. Men det går ofta att använda äldre drivrutiner.

Är frågan föranledd av att du uppgraderat till Windows 10 eller av att du skaffat en ny dator? I det första fallet skulle jag försöka använda den gamla drivrutinen. Dubbelklicka på enheten i Enhetshanteraren och byt till fliken Drivrutin.

Välj ”Uppdatera drivrutin” och sedan ”Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn”. Klicka sedan på ”Låt mig välja från en lista över tillgängliga drivrutiner på min dator” och bläddra fram den drivrutin du använde tidigare.

Om det är en ny dator, ladda ned den senaste drivrutin du kan hitta. Förfar sedan som ovan, men i sista steget klickar du i stället på ”Disk finns” och bläddrar fram den nedladdade drivrutinen eller den mapp där drivrutinsfilerna finns.

Det kan tänkas att Windows klagar över att drivrutinen inte är signerad. Signeringen innebär att drivrutinen är godkänd av Microsoft, vilket gör den säkrare. Men om den fungerade bra i Windows 7 gör den säkert det i Windows 10 också.

Med lite bökande på egen risk kan du ta dig förbi spärren. Först måste Windows startas om. Håll skift-tangenten nedtryckt medan du klickar på startknappen och väljer att starta om. Efter omstart hamnar du i en meny. Välj Felsök. Välj ”Avancerade alternativ”. Välj Startinställningar. Klicka på ”Starta om”.

Windows startar om igen och du hamnar i en numrerad meny som påminner om den motsvarande i tidigare Windows-versioner. Tryck 7 på tangentbordet för ”Inaktivera krav på signering av drivrutin”.

Windows startar igen och nu ska du kunna installera din ovilliga drivrutin. Efter nästa omstart är du tillbaka i det normala, säkra läget.

 

 

Föregående artikelFråga om Onedrive.
Nästa artikelProgramtips: Camfrog Free 6.17.613
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här