Fråga

Det här är ingen fråga direkt, utan jag kan kolla själv om den speglade disken är startbar. Men programtipset kom från er.

Jag gjorde en spegel på disken när allt fungerade bra och de för mig nödvändiga programmen var installerade, för att slippa en ren nyinstallation och ominstallation av alla nödvändiga program och appar igen, om Windows 8.1 skulle börja strula eller bli för segt.

Jag gillade Macrium Reflects gränssnitt och det var lätt att spegla en disk. Senare kom det fram i andra frågor och svar på www.datormagazin.se om programmet att gratisversionen inte skapar en startbar disk, trots att disken man speglar är startbar. Något som programmet inte talar om heller, dåligt.

Vad är det då som saknas på den speglade disken i så fall? Master boot record? Och skulle man inte kunna skriva typ E:\mbr i Kommandotolken efter speglingen? Som man skrev sys till Windows 95 och 98.

Har du något tips på annan bra freeware som är liknande, men också fixar en startbar diskpartition vore det jättebra.

Rickard Trulsson

 

Svar

Jag tycker också om Macrium Reflect, men har fortfarande inte fått full klarhet i huruvida det går att skapa en startbar partition med hjälp av gratisversionen. Ett alternativ som kan vara värt att prova är Easeus Partition Master Free: www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html.

Windows 95 och 98 är långt tillbaka i tiden och det fungerar inte likadant längre, men visst borde det gå att fixa till fungerande startsektorer. En metod att prova är att starta datorn med Windows installationsskiva (eller USB-minne), men inte genomföra installationen, utan gå till Kommandotolken och använda kommandona

bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot

 

 

1 KOMMENTAR

 1. Har använt MR Free ett bra tag och klonat diskar. Jag har då ej klonat från en live-dator. Kört följande sätt.

  Montera ut disken ur aktuell dator.
  Har sedan använt 2 USB 3-vaggor i en annan dator.
  Putta i den första disken i vaggan (källdisken).
  Kolla i diskhantering vad den har för hårddisknummer.
  Putta i den nya disken (måldisken) i den andra vaggan. OBS att denna disk skall ej partitioneras och formateras.
  Kolla i diskhantering vad den har för hårddisknummer. När man går in i diskhantering på en helt tom disk kan den behöva iniiteras. När det är gjort vill Windows göra partiotioner. Gör ej detta.

  När båda diskarna rullar i sina vaggor och disknummer är kända för käll resp. måldisk så startar man MR. Den kommer då att lista diskarna i den dator man använder samt de båda diskarna i vaggorna.

  Sedan väljer man att ”klona” källdisken och väljer måldisken som destination. När allt är klart så monterar man den nya disken (måldisken) i den dator där källdisken suttit. När man startar den så kan man ev. få gå in i BIOS. Om inte så startar datorn upp precis som den så ut innan. Windows upptäcker att det är ny hårdvara och installerar drivrutiner till den nya disken vilket medför en omstart.

  Som sagt så sker detta inte från en livemaskin. Kräver en annan dator och två USB 3-vaggor.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här