Dubbla Leica-märkta kameror och premiumdesign i aluminium innebär gott om charm, men uppföljaren har flera frågetecken.

Kinesiska Huawei hårdsatsar för att stångas med giganter som Samsung och Apple. Deras P-serie är kärnan i denna satsning. De tar upp kampen med Apple Iphone och Samsungs Galaxy S-serie genom att fokusera på design, enkelhet och kameraprestanda.

Huawei P10 är en direkt vidareutveckling av föregångaren P9. Den har en gedigen konstruktion i aluminium och glas samt rundade kanter som gör att den ligger riktigt bra i handen. En skärmstorlek på 5,1 tum innebär dock att den är något stor för enkel användning med en hand, men här är de tunna ramarna runt skärmen till hjälp. Storleksmässigt är den fullt jämförbar med Samsung Galaxy S7, som dock är några gram tyngre.

En nyhet gentemot föregångaren P9 är att fingeravtrycksläsaren har flyttats från telefonens baksida. Denna har istället byggts in i en fysisk hemknapp nedanför skärmen på framsidan. Fingeravtrycksläsaren är snabb och precis. Ett plus är att den kan användas för att låsa upp telefonen utan att först behöva trycka på låsknappen.

Dubbla Leica-kameror

Huawei P10 är byggd kring en IPS-panel med full-HD-upplösning, mycket snarlik den som användes i föregångaren. Vi uppmäter en maximal ljusstyrka på cirka 500 nits, vilket är klart godkänt för en panel i den här prisklassen. Den mäter in på 5,1 tum på diagonalen, i linje med Samsung Galaxy S7 och 0,1 tum större än Huawei P9. Färgerna är klara och kontrasten är bra för en LCD-panel, men inte på nivå med en OLED-panel.

Paradnumret sitter istället på baksidan av telefonen. Kamerasystemet är utvecklat i samarbete med Leica och bygger på dubbla sensorer, båda på tolv megapixel.

Den ena är en traditionell sensor medan den andra saknar färgfilter. Sistnämnda används istället dels för att samla in extra ljus, dels för att mäta djupet i bilden. Den informationen kan sedan användas för ett porträttläge som suddar ut bakgrunden och simulerar ett kortare skärpedjup.

Leica har även bidragit med optiken till kamerasystemet. I dagsljus och väl upplysta inomhusmiljöer levererar Huawei P10 mycket imponerande detaljrikedom, med bra skärpa och klara färger. Även det svartvita läget, som endast använder den monokroma sensorn, ger mycket bra och skarpa resultat. Den presterar också acceptabelt i mörkare miljöer, men inte så bra som vi hade hoppats. Det vi noterar är sämre detaljrikedom och mer vinjettering jämfört med Samsung Galaxy S7 och Apple Iphone 7 Plus.

En akilleshäl

Processorn som används heter Kirin 960 och är utvecklad av Huaweis dotterbolag Hisilicon. Det här är samma processor som användes i förra årets P9 Plus. Den för med andra ord inte några större tekniska nyheter till bordet. Du får dock fyra ARM Cortex-A73-kärnor och lika många Cortex-A53-kärnor, vilket räcker till för de flesta användare. Grafikkretsen, Mali G71 MP8, är av samma typ som kretsen i Samsung Galaxy S8. Den har emellertid 30 procent färre beräkningsenheter.

Så långt är allt väl, men så kommer vi till mjukvaran, som fortsatt är en akilleshäl även om den har blivit bättre. Det tema som ligger över Android 7 är välpolerat, med läcker minimalistisk utformning. De har även bakat in smarta extrafunktioner, som möjlighet att navigera genom telefonens menyer och appar med hjälp av svepningar över hemknappen. Fast under designen och finesserna döljer sig mängder av buggar, dålig översättning från mandarin och krångliga menysystem. Nu går utvecklingen åt rätt håll och Huawei visar att de kan tänka utanför ramarna, men helhetsupplevelsen behöver finslipas markant. På den fronten kan Huawei ännu inte mäta sig med Samsung, LG, Lenovo och Apple.

Inte hela vägen

Huawei P10 är en överlag charmig telefon. Satsningen på kamera och design framför prestanda kommer rimligtvis att tilltala många, inte minst de yngre konsumenterna. Lägg till dubbla platser för SIM-kort, vilket ger ett bra mervärde. Det kan tilltala dem som även vill använda telefonen utomlands eller som kombinerar jobb- och privatabonnemang.

Konkurrensen är dock stenhård och helhetsupplevelsen når inte upp till samma nivå som alternativen från Apple, Samsung eller LG. En prislapp på nästan 6 000 kronor innebär att vi förväntar oss bättre mjukvara och bättre bilder i mörka miljöer – speciellt när kameran ska vara esset i rockärmen.

Av Carl Holmberg

Test: Huawei P10
4 / 6 Betyg
För
Bra kamera i ljusa miljöer, god kvalitetskänsla, bra fingeravtrycksläsare, smarta mjukvarufunktioner och dubbla SIM-platser.
Emot
Buggig mjukvara med tveksamma översättningar, bristande kamera i mörka miljöer och skärmen saknar smutsavstötande lager.
Rekommenderas till
En välbyggd telefon för dem som fotograferar mycket utomhus.

Tillverkare: Huawei, www.huawei.com

Pris: 5 990 kr inkl. moms, 4 790 kr exkl. moms

Skärm: 5,1 tum

Upplösning: 1 080 x 1 920 pixel

Processor: Hisilicon Kirin 960

Internminne: 4 GB

Lagring: 64 GB, Micro-SD

Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, LTE, BT 4.2

OS: Android 7.0

Vikt: 145 g

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här