Fokus ligger på extrem användarvänlighet och riktigt hög ljud- och bildkvalitet. Dessutom har Logi Circle batteribackup och molnintegration. Logitech visar hur en bra säkerhetskamera ska vara.

Utmarkelse toppklass webb 1
Toppklass

Logitech har tagit fram en av de i skri vande stund mest intressanta säkerhets-/övervakningskameror som vi sett och testat, i varje fall i denna pris- och produkt klass.

En laddbar boll

Enheten består av en liten boll som mäter cirka fem centimeter i diameter. Den står på en cirkelformad platta med en liten utbyggnad undertill. I denna kombinerade enhet finner vi all intelligens, vilket omfattar en 1 080 punkters HD-kamera med laddningsbart litiumbatteri på 1 600 milliamperetimmar. Integrerat finner vi även en tvåbands Wi-Fi-anslutning av 802.11 b/g/n-standard (2,4 eller 5,0 gigahertz).

I fronten sitter ett 135 graders vidvinkelobjektiv med åtta gångers digital zoom, avancerad rörelseavkänning och automatiskt mörkerseende på upp till cirka 4,5 meter. Enheten rymmer även en inbyggd högtalare och mikrofon samt en av/på knapp.

I själva foten finner vi en kraftig magnet som effektivt håller enheten på plats när den placeras i sin lilla cirkelformade vagga. Vaggan består av två delar. I botten har vi ytterligare en kraftig magnet som ska se till att hålla fast kameradelen även när den placeras på en vägg.

Ovanpå foten finns vad vi kan kalla för en laddbar ring, som vi sedan kopplar till ett USB-uttag med hjälp av den medföljande anslutningskabeln (dryga tre meter lång). Ringen har två fasade metallringar liggande i sin mitt. Det är till dessa som kameradelen ansluter för att laddas. De gör det också möjligt att rotera kameran 360 grader. En mindre urfasning i själva bollen gör att vi även kan vinkla kameran 110 grader. Dock är båda dessa justeringar helt manuella, vilket är lite synd.

Föredömligt enkel installation

Installationen är extremt smidig, troligen en av de enklaste lösningar vi någonsin provat på. Efter att vi placerat kameramodulen, eller bollen, på sin platta och anslutit strömmen installerar vi appen för antingen IOS eller Android. Efter det startas kameran och appen, inom bara några sekunder hittar appen vår kamera och vi kan välja trådlöst nätverk.

Har du flera olika nätverk kan det vara lämpligt att välja det med bäst täckning – oftast är det 2,4 gigahertz, om du planerar att flytta runt enheten. Har du bra täckning överlag kan du istället välja det med högst bandbredd, oftast 5 gigahertz, för att spela in och kommunicera i högsta möjliga upplösning. Vi kan nu börja övervaka via antingen appen eller en webbläsare. Även detta gränssnitt är extremt enkelt att använda med en tydlig skärmbild. Till vänster i gränssnittet visas en så kallad Live-cirkel som, när den är aktiverad, visar kameran i realtid. I detta läge kan vi även hålla ned knappen nere till vänster på skärmen för att föra en direktkonversation med personer som finns i kamerarummet. Ljudet i båda riktningar är förvånansvärt rent och tydligt.


LÄS OCKSÅ: Vi testar uppföljaren – Logitech Circle 2


Längs den högra kanten finner vi andra cirklar som visar klockslag. Dessa symboliserar tider då kamerans rörelsesensor har registrerat aktivitet framför kamerans  upptagningsområde. Klickar vi på dessa spelas filen upp.

I det fria baspaketet sparas filer ett dygn på Logitechs servrar. Denna version omfattar även varningar och obegränsad mängd strömmade data. Vill du gå upp ett steg och spara data i upp till 14 dagar kostar detta 39 kronor per månad och kamera.

Vi hade gärna sett en lösning som, på samma enkla sätt, gör det möjligt att spela in direkt på en lokalt placerad NAS-enhet.

För ännu fler valmöjligheter kan du för en kostnad av 999 kronor per år och kamera uppgradera till Premium. Då sparas inspelningar i 31 dagar. Det ingår även personavkänning, alltså kan vi styra och larma om specifika personer kommer framför kamerans upptagningsområde.

Krypterad överföring

Alla data som skickas från enheten till  Logitechs servrar skyddas med AES 256 bits dubbellagerkryptering och lagras i ditt privata moln. Det innebär att ingen mer än du själv kan komma åt informationen och se vad som händer där dina kameror är placerade. Logitech har även gjort det enkelt att koppla flera kameror till samma konto, där vi snabbt kan växla mellan dessa.

Vi hade gärna sett en lösning som, på samma enkla sätt, gör det möjligt att spela in direkt på en lokalt placerad NAS-enhet. Förutom detta är den enda bristen att kameran kan ha svårt att fånga en bra bild i de lägen då omgivande ljus skiftar. Det kan till exempel handla om en TV som är igång i ett annars helt mörkt rum.

Sammantaget är vi mycket imponerade av Logi Circle. Det är en riktigt användarvänlig och säker övervakningslösning med bild- och ljudkvalitet i för prisklassen absolut toppklass.

Test: Logitech Logi Circle
6 / 6 Betyg
För
Extremt enkel att använda. Toppkvalitet på bild och ljud. Flexibel, batteridriven och med smidig molnintegration.
Emot
Dyr lösning med flera kameror. Lite bristande bildkvalitet vid skiftande ljusförhållanden.
Rekommenderas till
En säkerhets- eller övervakningskamera med hög bild- och ljudkvalitet. Det närmast självklara valet.
  • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
  • Cirkapris: 2 199 kr inkl. moms, 1 759 kr exkl. moms
  • Wi-Fi: 2,4 och 5 GHz
  • Videoformat: 360, 720 eller 1 080p
  • Objektiv: 135 graders vidvinkel
  • Batteridrift: 11 timmar
  • Mörkerseende: Upp till 4,5 meter
  • Plattformsstöd: IOS, Android, webbläsare

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här