null

Budgettelefoner har aldrig haft så mycket mervärde som idag, varav flera exempel kommer från Lenovo-ägda Motorola. Vi har testat Moto E4 Plus, marknadens kanske billigaste mobil med 5 000 mAh batteri.

Vad har du för nytta av en kraftfull telefon om batteriet inte räcker dagen ut? Det är åtminstone en del av resonemanget bakom flera av Lenovo Motos budgettelefoner, där Moto E4 Plus är ett av de senaste exemplen med en prislapp strax under 2 000 kronor.

Moto E4 är en rejäl telefon för sin prisklass, med yttermåtten 77,5 x 155 millimeter och en tjocklek på 9,6 millimeter. Desto mer talande är dock vikten på 198 gram, vilket gör den till en av de just nu tyngsta telefonerna på marknaden. Samtidigt är den gediget byggd med en baksida huvudsakligen i metall, vilket höjer kvalitetskänslan. Vikten har till viss del att göra med det rejäla batteriet på hela 5 000 milliamperetimmar, vilket är mer än vad vi hittar i många betydligt dyrare entusiasttelefoner idag. Som konsekvens är det batteritiden som är telefonens stora trumfkort, och i våra tester klarar den över två hela dagar – i flera fall närmare tre dagar – vid normal användning.

Duglig kamera och skärm

Ser vi till kameran är Moto E4 Plus utrustad med en bakre primär sensor med en upplösning på 13 megapixel. Med ett bländarvärde på f/2,0 har den ett bra ljusinsläpp och visar ett bra dynamiskt omfång i ljusa miljöer. Dock saknas optisk bildstabilisering, vilket lägger ett tak på hur lång exponeringstid som kan användas. Bildkvaliteten avtar därför snabbt i mörkare miljöer och i vanlig inomhusbelysning.

Skärmen på 5,5 tum har en upplösning på 1 280 x 720 pixel, vilket är mindre än på den snarlikt prissatta Moto G5. Med en så pass stor skärm märks den skillnaden i upplösning av bland annat när du tittar på bilder och läser text, exempelvis i webbläsaren. Är det maximal bildkvalitet per krona du är ute efter så är inte Moto E4 Plus den starkaste kandidaten.

För lite lagring

Lenovo har utrustat Moto E4 Plus med en fingeravtrycksläsare placerad under skärmen på framsidan, inbyggt i hemknappen. Läsaren är snabb och smidig och är ett trevligt tillskott i förhållande till priset.

Likaså blir vi positivt överraskade av att  telefonen inte bara har dubbla SIM-kortplatser, utan att dessa båda kan användas samtidigt som SD-kortläsaren. Vanligtvis delar SD-kortläsaren plats med den andra SIM-kortplatsen, men med Moto E4 Plus behöver du inte välja mellan ett extra SIM-kort och utökad lagring.

Det sistnämnda blir dock närmast ett krav sett till den begränsade inbyggda lagringen. Moto E4 Plus har endast 16 gigabyte inbyggd flashlagring, vilket är alldeles för lite för en smartphone idag. Det innebär att ett tillhörande SD-kort mer eller mindre blir ett krav för att användarupplevelsen inte ska kännas för begränsad.

Lenovo använder sig av systemkretsen Mediatek MT6737, en fyrkärnig processor baserad på ARM Coretex-A53 och grafikdelen Mali-T720. Som det är en budgetorienterad processor kan du inte räkna med att få ut samma prestanda som hos dyrare telefoner, men det är en prestandaskillnad som märks i första hand för 3D-spel och andra riktigt stora applikationer.

Moto E4 Plus Dual använder Android 7.1 med Lenovos egendesignade gränssnitt. Det sistnämnda är dock avskalat och påminner mycket om ett ”rent” Android, som används i exempelvis Googles Pixel- och Nexus-telefoner. Tyvärr märks prestandabrister hos kombinationen av den klenare processorn och Lenovos gränssnitt, och stundtals upplevs telefonens hemskärm och menyer som långsamma och hackande. På den punkten har syskonet Moto G5, baserad på den snabbare kretsen Qualcomm Snapdragon 430, ett tydligt övertag.

Fantastisk batteritid för pengarna

Lenovo och Motorola har med flera av sina instegsmodeller pressat gränserna för hur  mycket telefon du kan få för pengarna idag. På många sätt är Moto E4 Plus Dual inget undantag, och bara det faktum att du kan köpa en modern smartphone som klarar nästan tre dagars drift för under 2 000 kronor är i sig anmärkningsvärt.

Telefonen får sin kanske största konkurrens från Lenovos övriga sortiment, där Moto G5 är den som väger kanske tyngst i dagsläget. Både Moto G5 och Moto E4 Plus ger oerhört mycket för pengarna, men vilken av dem som passar dig bäst beror på vad du prioriterar. Moto G5 vinner på bättre kamera och prestanda och en allmänt vassare användarupplevelse. Men är batteritid och dubbla SIM-kort det som är allra viktigast när du köper telefon, och du vill komma undan så billigt som möjligt, är Moto E4 Dual i en klass för sig.

Av Carl Holmberg

Test: Motorola Moto E4 Plus Dual
4 / 6 Betyg
För
Mycket bra batteritid, billig, bra kvalitetskänsla, dubbla SIM-kortplatser.
Emot
Långsam processor, lågupplöst skärm, tung och klumpig, ej USB-C, endast 16 GB lagring.
För dig som vill ha maximal batteritid per krona.

Tillverkare: Motorola, www.motorola.com

Pris: 1 800 kr inkl. moms, 1 450 kr exkl. moms

Skärm: IPS 5,5 tum

Upplösning: 1 280 x 720 pixel

Processor: Mediatek MT6737

Internminne: 3 GB

Lagring: 16 GB + MicroSD

Nätverk: 802.11a/b/g/n, LTE, BT 4.2

OS: Android 7.1

Vikt: 198 gram

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här