MSI har nyligen lanserat en serie av högpresterande bärbara. Vi har tittar närmare på ett av dessa fartmonster i form av GS63VR.

Av Patrik Wahlqvist

Det känns som att spelanpassade datorer och komponenter är det som idag är PC-marknadens starkaste drivkraft. Men en spelorienterad dator behöver så klart inte bara vara till för spel, utan fungerar oftast lika bra som ett alternativ till en kraftfull arbetsstation. Anledningarna till detta är förstås flera, men kortfattat skulle vi vilja säga att ”highend-sortimentet” av bärbara speldatorer oftast har den senaste hårdvaran samtidigt som enheten är testad för att hantera maximal belastning under flera timmar utan problem. Egenskaper som är lika viktiga för semiprofessionell användning som för spelare.

Mycket av det mesta

MSI:s enhet är sett till specifikationerna ett extremt kraftpaket. I grunden hittar vi Intels HM170-chip, och till detta använder sig MSI av sjätte generationens Intel Core i7 i form av 6700HQ, vilken kör i 2,6 gigahertz. Vidare är enheten försedd med 16 gigabyte DDR4-minne, vilket går att uppgradera till 32 gigabyte. Lagringen består av en mekanisk hårddisk på en terabyte för lagring av material och en M2-baserad SSD på 256 gigabyte för applikationer, operativsystem och spel.

Som skärm hittar vi en 15,6-tums FHD-skärm vilken drivs av ett Geforce GTX 1060-kort med 6 gigabyte GDDR5-minne, vilket räcker för att ansluta ytterligare två skärmar via Displayport- eller HDMI-anslutningarna om så önskas. Vill du bara använda större externa skärmar går det även att koppla in ytterligare en via Thunderbolt 3-porten, men i detta fall fungerar inte den integrerade skärmen.

Om inte Thunderbolt 3-porten används till en extern bildkälla så är det ett perfekt val för antingen snabbladdning, då porten erbjuder 3 ampere, eller för att ansluta extern lagring.

Utöver denna hårdvara och IO-anslutningar hittar vi även Killer AC Wi-Fi, en Ethernet-port samt Bluetooth 4.1. Här finns även tre stycken USB 3 Typ A samt en USB 2 Typ A och en SD-kortläsare.

Som ljud har MSI valt att satsa på ESS Sabre Hi-Fi Audio DAC som stöder 24 bit/192 kHz samplings hastighet, och tack vare separata förstärkarkretsar kan hörlurar på upp till 600 ohm drivas.

För att göra ljudet ännu bättre, och framför allt skapa en bättre 3D-känsla, har det förbättrats med hjälp av Nahimics ljudmjukvara som skapar ett virtuellt 7.1-ljud över en standardiserad stereolösning. Resultatet gällande ljudet är imponerande, och oavsett användningsområde erbjuder GS63VR en bred ljudbild med djup och en renhet som vi normalt hittar i externa lösningar.

Allt detta har MSI sedan lyckats packa in i ett för klassen relativt slimmat chassi på 380 x 249 x 17,7 millimeter som väger ringa 1,8 kilogram.

Ett varmt energimonster

Det finns dock ett stort ”men” med MSI:s enhet som vi märker nästintill omedelbart när vi påbörjar våra tester. Datorn blir snabbt varm, mycket varm, och alla finesser och all datakraft slukar energi.

Detta gör att enheten inte är lämplig att använda på resande fot, såvida du inte vill använda MSI:s lågenergiläge, vilket fungerar mycket bra till vanligt kontorsarbete.

När vi är inne på de lite mer negativa delarna måste vi säga att vi är klart missnöjda med kortläsarens hastighet. Vi provade med flera höghastighetsminnen från såväl Kingston som Samsung, men inga av dessa kom upp i mer än cirka tolv megabyte per sekund för vare sig läs- eller skrivprestanda. Dessutom bör du som planerar att köpa modellen redan från början  tänka igenom vilken hårdvara du behöver sett till hårddisk och minne, då modellen är mer omständlig att uppgradera än normala bärbara.

Som sista del på det negativa området vill vi även lyfta fram enhetens skärm. MSI utlovar en näst intill 100-procentig sRGB, men när vi testar med vår Spyder4 Pro når vi bara upp i knappa 69 procent, vilket är en stor skillnad, framför allt om du vill jobba lite mer seriöst med bilder och film.

Enastående tangentbord

Vi går tillbaka till de mer positiva delarna och hittar en av våra favoriter i form av tangentbordet. Detta är ett LED-upplyst bord med väldigt bra och behaglig belysning i sämre ljus. Tangenterna är snabba och har ett behagligt nedslag oavsett om vi jobbar eller spelar spel. Detsamma gäller styrplattan, som är förvånansvärt snabb och exakt för att vara på en spelfokuserad enhet.

När vi kommer till spelprestandan får även denna klart godkänt, och för att kort sammanfatta några av de speltester som vi körde fick vi följande resultat: Crysis 3 Veryhigh-AA-1080: 65 bilder per sekund (fps). Fallout4 Ultra, Max AA/ AP-1080: 57 fps. Cinebench 15, OpenGl: 102,3 fps.

Modellen fungerar även utmärkt för alla former av arbete, till exempel med Adobes olika program, dock med vetskapen om att sRBG inte är helt perfekt. Sammantaget tycker vi ändå att MSI GS63VR gör ett fullgott jobb som bärbar ersättare till en stationär spelplattform, och betyget blir väl godkänt.

Test: MSI GS63VR
4 / 6 Betyg
För
Kraftfull hårdvara. Snabb disk. Bra grafikkraft.
Emot
Blir snabbt varm. Dränerar batteriet fort. Inte perfekt bildskärm. Långsam kortläsare.
Rekommenderas till
MSI GS63VR är ett mycket bra val för den mobila spelare som vill ansluta enheten till flera externa skärmar.

Tillverkare: MSI, www.msi.com

Cirkapris: 19 490 kr inkl. moms, 15 592 kr exkl. moms

Minne: 16 GB DDR4

Grafik: GTX1060

Grafikminne: 6 GDDR5

CPU: Intel Core i7 6700HQ

Vikt: 1,8 kg

Mått: 380 x 249 x 17,7 mm

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här