Påkostade entusiastmöss tenderar att anpassas för högerhänta. Så är inte fallet med Razer Lancehead. Vi har testat denna symmetriska och trådlösa spelmus.

Högpresterande trådlösa möss har som produktkategori finslipats avsevärt de senaste åren, både för datorspel och för vanliga datoranvändare. För de förstnämnda gäller dock i regel högre krav på sensorprestanda och, i kanske ännu högre grad, anpassningsmöjligheter. Det är dessa som Razer skjuter in sig på med sitt senaste trådlösa tillskott, med ambidexter design.

De högerhänta användarna utgör en majoritet. Detta enkla faktum innebär att merparten av alla möss, oavsett kategori, har anpassats därefter. Det är alltså vänsterhänta användare som man flörtar med när det gäller ambidexter design. Samtidigt kan en symmetrisk mus vara önskvärd även för högerhänta, det är en ren smaksak.

Bekväm utformning

Razer Lancehead lanseras tillsammans med ett billigare, trådbundet syskon vid namn Lancehead TE, och båda delar samma yttre design. Designen är lämpad främst för användare med medelstora eller lite mindre händer, men den bör vara bekväm att använda oavsett handstorlek.

Då musryggen har en relativt hög sluttning ligger den bekvämt där fingerlederna möter handflatan.

Byggkvaliteten känns genomgående bra, med en tyngd som känns gedigen utan att vara klumpig och en plastkonstruktion som inte knarrar eller sviktar. Musens högra och vänstra sida har ett räfflat mönster och är gummerade för bättre grepp.

Musgrepp är till stor del en smaksak, men Razer har under omständigheterna lyckats bra med komforten i jämförelse med konkurrerande symmetriska alternativ som Logitech G900, vars utformning är betydligt mer kantig.

Symmetrisk knapplayout

Förutom de två primära musknapparna finns det ytterligare två knappar på musens ovansida, precis bakom rullhjulet. Dessa kan fritt programmeras i Razers mjukvara, men som standard används de för att höja respektive sänka känsligheten på sensorn.

Såväl höger som vänster sida är utrustad med ytterligare två knappar, som kan fungera som tum- eller lillfingerknappar beroende på vilken hand du använder. Liksom känslighetsknapparna på ovansidan är dessa knappar fullt programmerbara med makron eller genvägar om så önskas.

Rullhjulet på ovansidan har en gummerad och räfflad yta som ger ett bra grepp. Det är indelat i tydliga men diskreta steg med lagom motstånd och med vårt exemplar upplevde vi inga problem med missljud eller bristande precision. Däremot saknar vi möjligheten att luta hjulet i sidled för att navigera horisontellt i dokument eller på webbsidor. Det är en funktion som finns i den tekniskt snarlika Razer Mamba samt konkurrenten Logitech G900.

Opålitlig sensor

Det finns två primära skillnader mellan denna modell och det billigare syskonet Lancehead TE. Dels den trådlösa anslutningen och dels valet av sensor. Den billigare upplagan använder en LED-sensor från Pixart (3389), medan den trådlösa använder en modifierad variant av lasersensorn Philips Twineye med stöd för upp till 16 000 dpi. Dessvärre upplevde vi att just den här sensorn har lite inbyggd acceleration och kräver ett mycket plant underlag för att muspekaren inte ska hoppa oberäkneligt vid små förflyttningar.

Lancehead har ett laddningsbart batteri som under våra tester räckte till ungefär tre dagars normal användning, men den faktiska batteritiden beror så klart på hur många timmar om dagen du spenderar framför datorn. I relation till valet av sensor känns batteritiden rimlig, men vi hade gärna sett en laddningsstation i stil med Razer Mamba för smidigare laddning.

Tuff konkurrens

Vi gillar att stora tillverkare som Razer vill satsa även på symmetriska möss och ge fler valmöjligheter för vänsterhänta användare. Just Lancehead känns dock som en mus som inte riktigt träffar rätt. Den faller i första hand på sensorn och prislappen.

Den närmaste konkurrenten är Logitech G900, som även den har symmetrisk design och en sensor anpassad för datorspel. Den sistnämnda musen kostar ungefär en hundralapp mer i skrivande stund och har inte fullt lika ergonomisk utformning. Däremot har den jämnare sensorprestanda, betydligt bättre mjukvara som inte kräver registrering med ett användarkonto samt ett bättre och mer flexibelt rullhjul. Det saknas därmed inte bättre alternativ i denna prisklass.

Av Carl Holmberg

Test: Razer Lancehead
3 / 6 Betyg
För
Bekväm utformning och sändare utan märkbara fördröjningar.
Emot
Dyr. Opålitlig sensor. Har ingen dockningsstation.
Rekommenderas till
För vänsterhänta som vill spela trådlöst och inte gillar ergonomin hos konkurrerande alternativ.

Tillverkare: Razer, www.razer.com

Cirkapris: 1 200 kr inkl. moms, 960 kr exkl. moms

Mått: 117 x 71 x 38 mm

Vikt: 111 g

Sensor: Laser (Philips Twineye)

Upplösning: Upp till 16 000 dpi

Anslutning: USB-sändare, USB-kabel

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här