Vi har testat en komplett lösning för dem som vill följa TV-program eller lyssna på musik utan att bli störda eller störa.

Kanske sover familjen och du är pigg på några avkopplande timmar med TV eller musik. Det är då Flex 5000 från Sennheiser kommer in som en räddande ängel, med ett paket som ger trådlös ljudöverföring till hörlurar.

Enkel anslutning

När vi öppnar för packningen möts vi av en långsmal enhet vilken vi förser med ström och sedan ansluter till vår TV. Detta går att göra med antingen en optisk kabel eller en analog 3,5 tums kabel. Du som har en TV med separata ljudkanaler måste däremot införskaffa en RCA-adapter, som gör om dessa till en singelanslutning. Efter detta laddas den medföljande trådlösa enheten i vad som ser ut som en liten dockningsstation på huvudenheten.

En full laddning tar cirka tre timmar och små lysdioder mitt på enheten visar hur mycket som återstår att ladda. Efter full laddning kan vi antingen välja att använda de medföljande MX475-hörlurarna, mer om dessa längre fram, eller att ansluta valfria hörlurar så länge de använder en 3,5 millimeters kontakt.

Den trådlösa mottagaren, vilken har mycket god räckvidd, i vårt fall cirka 21 meter från basstationen, startar så fort vi lyfter enheten från laddaren och stängs av när vi lägger tillbaka den. Det går även att stänga av enheten direkt via en knapp på sidan av vår bärbara mottagare, som i övrigt bara har knappar för att justera volymen – knappar som även fungerar för att starta enheten. Ett plus är att mottagaren också är försedd med en liten klämma som gör den enkel att fästa på kläder.

Ett litet tips är att placera sändaren så långt från andra trådlösa sändare som  möjligt. När vi testade stod det en Mesh-nätverksenhet precis bredvid och vi upp levde en massa lustigheter, men efter att ha separerat dem fungerade allt perfekt.

En annan sak som är värd att tänka på vid överföring av musik är att Flex 5000 bara har stöd för digitala signaler av PCM-standard.

Justering av enheten

När detta är klart får ljudet till hörlurarna anpassas. Börja med att anpassa balansen baserat på de hörlurar som används. Detta görs på basenheten, där rätt volym ställs in med två knappar. En intressant finess är att dessa inställningar sedan sparas i mottagaren och att huvudenheten kan hantera flera mottagare, vilka då kan ha sina egna unika inställningar och volymnivåer.

Nästa steg är att välja en hörprofil, vilket görs med hjälp av knappen som ser ut som ett öra, på basenheten. Sennheiser Flex 5000 kommer med en neutral samt tre fördefinierade profiler. Dessa ger följande effekt på ljudet:

  • Profil 1 förstärker låga toner och sänker de höga tonerna för ett varmare ljud som inte är lika skrikigt.
  • Profil 2 ger en kraftig förstärkning av höga toner för ett klarare klangljud där alla höga toner hörs tydligare.
  • Profil 3 sänker de låga tonerna för att dessa inte ska täcka de höga, vilket gör att vi många gånger kan lyssna med lägre volym.

Även dessa profilval sparas i mottagaren, vilket gör att alla användare kan ha var sin profil.

Utöver dessa val finns en smart lösning kallad talförståelse. När denna knapp, som sitter på sidan av mottagaren, aktiveras analyseras allt ljud. Det som inte är tal får lägre volym, och på så sätt kan vi till exempel höra referaten under en fotbollsmatch utan att störas av publikljud.

Tre tycker till om ljudkvaliteten

För att få lite rättvisare bedömning av ljudkvaliteten fick tre personer yttra sig. Samtliga var överens om att digital anslutning gav markant bättre ljud, så det bör användas när det är möjligt.

De medföljande hörlurarna (in-ear) gör heller inte systemet full rättvisa. Därför testade vi även enheten med flera olika hörlurar av lite högre kvalitet. Det var med de senare som verkligt ljuv musik uppstod. Produkten har kapacitet till extremt rent ljud med tydligt djup och en bredd som inte går att uppleva enbart genom de integrerade högtalarna på en vanlig TV.

Det råder ingen tvekan om att vi kommer att köpa Sennheiser Flex 5000 för eget bruk, trots att den kanske får oss att vara en smula osociala.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Sennheiser Flex 5000
5 / 6 av 6
För
Enkel hantering och installation, mycket bra täckning, suveränt ljud och stöd för profiler.
Emot
De medföljande hörlurarna håller inte toppklass och enheten är känslig för trådlös störning.
Rekommenderas till
Sennheiser Flex 50000 är en suverän lösning för alla som ostört vill lyssna på sina favoritprogram eller musik.

Tillverkare: Sennheiser, www.sennheiser.com

Cirkapris: 1 870 kr inkl. moms, 1 496 kr exkl. moms

Färg: Svart

Batteri: 3,7 V, 350 mAh

Batteritid:  Cirka 12 timmar, laddtid cirka 3 timmar

Anslutningar: Analog och digital ljudsändare/-mottagare

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här