Ett kraftpaket med bra bildskärm i riktigt behändigt format, för långa arbetsdagar på resande fot.

Allt fler tillverkare lanserar ultrakompakta datorer och kombinationsenheter med rejäl prestanda. Ett av de senaste tillskotten kommer från Toshiba och heter Portégé X20W-D, vilket är minstingen i företagets senaste serie.

Olika möjligheter

Bildskärmen mäter 12,5 tum och har en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 bildpunkter. Den skyddas av Corning Gorilla Glass 4 och kan roteras så att enheten kan agera som både bärbar dator och datorplatta. Det senare underlättas av att skärmen kan hantera tio stycken samtidiga beröringspunkter. Bildskärmen är mycket trevlig att arbeta med och såväl text som bilder återges med tydlig skärpa. Framför allt uppskattar vi skärmen när vi arbetar med fingrar eller medföljande penna. Tillsammans med den senaste versionen av Windows 10 får enheten ett brett användningsområde.

Den variant vi har testat har en Intel i5-7300U som processor. Du kan dock köpa enheten med upp till den senaste i7-processorn. Processorn hade sällskap av 16 gigabyte LPDDR3-minne, vilket körs i 1 600 megahertz, och en SATA-baserad M.2-enhet på 256 gigabyte. Då internminnet inte kan uppgraderas i efterhand rekommenderar vi att du från start väljer maximala 16 gigabyte. De som så önskar kan också välja annan lagring i form av en PCI Express-baserad M.2-enhet på 512 gigabyte.

Grafiken är dock gemensam för samtliga modeller. Den är baserad på Intels integrerade HD 620-krets, och enhetens grafikprestanda räcker mer än väl för alla former av arbete, förutom renodlad 3D.

När det gäller trådlös anslutning används Intels Dual-Band Wireless-AC 8265-krets. Den erbjuder en stabil överföring på dryga 630 megabyte per sekund, mätt med Iperf3. Förutom detta får du stöd för Bluetooth v4.2, vilket fungerade utan problem.

Höghastighetsöverföring

På vänster sida finns en kombinationsport för Thunderbolt 3 och USB 3.1 gen 2 Typ-C. Denna anslutning används även för laddning av det utbytbara batteriet. Ett test med Mobilemark 2014 v1.5 visade en batteritid på precis över 14 timmar, vilket är riktigt bra. Det ska även tilläggas att enheten har stöd för snabbladdning via den så kallade Step charging-tekniken. Det räcker med 30 minuters laddning för att få fyra timmars datoranvändning. På samma sida hittar du även en kombinerad port för mikrofon och headset. På höger sida finns i sin tur en USB 3-anslutning med stöd för laddning under vila, en liten strömknapp och ett Kensingtonlås.

Däremot saknas grafikutgångar och port för Ethernet, vilket förklaras av det nätta formatet. Detta råder dock Toshiba bot på genom att skicka med en smidig USB-C-adapter som erbjuder dessa möjligheter.

Bildskärmen har i ovankant en webbkamera, en iriskamera samt dubbla mikrofoner. Du kan använda både Windows Hello och Intel Authenticate. Kombinera dessa alternativ med pekplattans integrerade fingertrycksläsare och du får bra validering som fungerar mycket bra i alla ljusförhållanden och även med aningen fuktiga eller smutsiga fingrar.

Då datorn är tänkt för företagsanvändare finns här även ett antal  andra säkerhetslösningar. Detta i form av TPM 2, egenutvecklad BIOS för optimal säkerhet och Intels Active Management. Du får också Microsofts Management Instrumentation Interface och Toshibas System Center Configuration Manager för övervakning och kontroll.

Det finns alltså mycket som talar för enheten, men även sådant som talar emot. En sådan sak är att webbkameran inte är något vidare. Detta med matta färger och mycket brus känns lite trist på en premiumprodukt.

Behagligt tangentbord

En viktig komponent är tangentbordet, och det bjöd på en positiv överraskning då vi fick riktigt behaglig skrivkänsla trots snål slaglängd. Det gick att skriva riktigt snabbt, tack vare bra motstånd och placering av de aningen små tangenterna.

Pekplattan mäter dryga elva centimeter diagonalt. Då dess yta är en aning räfflad bjuder den på en annorlunda känsla mot fingret. Den är dock exakt och lätt att använda.

Totalbetyget blir högt, vi imponerades av Toshibas lättviktare. Den är ett välkommet tillskott på marknaden och bör tilltala företagsanvändare som söker en smidig och mobil arbetshäst.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Toshiba Portégé X20W-D
5 / 6 Betyg
För
Bra prestanda, mycket bra batteritid, snabbladdning, bra skärm, smarta anslutningar och hög säkerhet.
Emot
Baseras på LPDDR3 och inte LPDDR4. Sämre webbkamera.
Rekommenderas till
Ett bra val för dem som behöver både hög prestanda och rejäl batteritid.

Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.com

Cirkapris: 15 075 kr inkl. moms, 12 060 kr exkl. moms

Internminne: 16 GB

Lagring: 256 GB

Grafik: Intel HD 620

Skärm: 12,5 tum

Säkerhet: Irisavläsare, fingeravtrycksläsare, TPM 2

Batteritid: Ca 14 tim

Anslutningar: Thunderbolt 3, USB 3.1, ljud in/ut

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här