Fråga

Jag har en Toshiba Satellite som är sex år gammal. Efter en tid tror jag att fläkten slutade fungera och hårddisken blev mycket varm. Men allt fungerade som vanligt. Men sedan hände det något som jag inte förstår.

Den blev så varm att den stängdes av automatiskt. När jag sedan skulle starta datorn ingen fick jag ett konstigt meddelande, att det fattas någon fil. Jag har skickat med en bild av detta.

Desktop not found

Det går att starta i felsäkert läge, men inte med internet. Vet inte om detta beror på någon uppdatering som Windows har gjort.

Hannu Loimi

 

Svar

Det är helt normalt att en bärbar dator stänger av sig om den blir för varm, det är en inbyggd skyddsmekanism. Om du avser att fortsätta använda datorn måste du fixa felet. Kontrollera om fläkten verkligen inte går, eller om den bara blivit väldigt dammig. I det senare fallet kan en dammsugare hjälpa.

Vad gäller Windowsfelet kan jag inte säga om det beror på värmeproblemen eller på något annat. Hur som helst verkar det som om din användarprofil har blivit skadad. Som du ser på ditt felmeddelande förväntar sig Windows att hitta ditt skrivbord i mappen C:\Windows\system32\config\systemprofile. Där finns det normalt inte, utan i mappen C:\Users\<användarnamn>.

Men du har lite tur som kommer in i felsäkert läge, där du kan försöka åtgärda problemet. Börja med att prova att helt enkelt kopiera mappen Skrivbord (Desktop) från din användarmapp till C:\Windows\system32\config\systemprofile. Du måste ha visning av dolda filer påslaget i Utforskaren för att kunna göra detta.

Fungerar inte det, prova med Registereditorn. Navigera till nyckeln HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ User Shell Folders. I högra panelen, dubbelklicka på värdet Desktop och sätt det till: %USERPROFILE%\Desktop.

Om inget av detta hjälper kan du försöka med att skapa en ny användare och se om det går att logga in med denna. Kopiera i så fall alla användardata till den nya användaren och använd den i stället.

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Har gjort allt som du as men kan inte jobba lange med datorn for den blir for varm. oppnade detta och rengjorde flakten men inte ens det hjalpte blir varm annu. as jag tror att det fins ett problem med harddisken,men vet ej hur man ska losa det?
    mvh Hannu Loimi

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här