Fråga

Hur kommer det sig att Microsoft Edge drar kraft från frugans dator, men inte på min? Det gäller särskilt vid start, men kan ibland öka igen senare vid utnyttjande. Den hamnar ofta runt 50 procent och på skärmdumpen så är det den lokala tidningen som är största boven.

Det blir inte samma höga procenttal på min. Har jag samma flikar uppe så ligger min på 2-4 procent i processorutnyttjande. Totalt är processorn ofta uppe i 98 procent, vilket naturligtvis gör datorn seg.

Ett annat program som bidrar till det höga kraftuttaget är ”NET runtime optimazation service” (jag tror det fanns en variant med 32 bit också), åtminstone vid start.

Ska jag byta moderkort och processor för bättre prestanda? Det är ju en lite ålderdomlig processor, så jag antar att moderkortet oxå behöver bytas.

Roger

 

Svar

Jag antar att din dator har mer resurser än din hustrus? Microsoft Edge är ganska krävande jämfört med andra webbläsare, så orsaken kan kanske ligga i en svagare dator. Har du provat med någon annan webbläsare och samma sidor för att ha något att jämföra med?

.Net är en viktig del av mycket av Microsofts mjukvara. Enligt dem själva ska den process du nämner bara köras efter en uppdatering av .Net och sedan avslutas när optimeringen är klar. Om den fortsätter att köras är det förmodligen fel på en eller flera systemfiler.

Avinstallera allt som har med .Net att göra. Kör sedan en systemfilskontroll i Kommandotolken:

sfc /scannow

Låt programmet reparera eventuella funna fel. Installera därefter .Net på nytt.

Visst kan det vara idé att uppgradera en gammal dator. Som du säger kan du nog inte hitta en bättre processor till ett gammalt moderkort, så det blir att byta båda och då måste du nog räkna med att köpa nya minnen också. Gör en kalkyl om det verkligen lönar sig, eller om det inte blir mer ekonomiskt att köpa en ny dator.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

10 KOMMENTARER

 1. Att en på tvingad webläsare i os som alltid är igång och sedan jämnföra den med alla andra weläsare, där alla andra webläsare får dras med en bakrunds webläsare man inte kan bli av med.

  Att det lilla mjuka företaget inte kan se skillnad på OS, appar, program, kostar oss konsumenter bandbred, ström till datorn samt allt annat går i slowmotion, pga alla bakrunds oöskade !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • På vilket sätt är Edge påtvingad? Den är inte alltid igång, utan måste startas som de flesta andra program.

   • Det var för i tiden, nu efter mars uppdatering så är den aktiv hela tiden i bakgrunden men kan ändras vid att klicka på start, höger klicka på Edge ikonen eller tile som det kallas av MS, klicka på mer, så stoppa live tile. So simple.

 2. Prova med att avinstallera den så den försvinner!

  Jag vet att Wirus7 blev 30% snabbare när oönskad påtvingad programvara blev avinstallerad.

  Wirus10 återinstallerar timmar med config.

  DEF wirus något du blir automatiskt påtvingad som är såååå svårt att bli av med!

  • Det är riktigt att Edge är svår att avinstallera, precis som Internet Explorer. Det går, men är knappast värt besväret. Lite hårddiskplats har de flesta råd med. Det är bara att låta bli att använda den.

 3. ÅÅ jag trodde du som jag vore tekniker.
  Se vad alla oönskade program du inte vill ha vad det kostar i bandbredd samt din ökade elräkning.
  Förstår inte varför EU inte reagerat på kopiering skydd samt mer , så nu kolla vad för degradering av os vissa oönskade bitar från del lilla mjuka företaget ger oss inom Eu.
  Jo jag vet att med den nya CH inom det lilla mjuka företaget sakta men säkert byter ut motorn mot linux för den har inte…..

  • Apropå webbläsare! Jag har en Intel NUC kopplad till min TV. När jag t.ex. ser på svtplay med Firefox och Chrome susar fläkten hörbart i NUC:en. Använder jag Edge så slutar den med det högljudda fläktljudet. Förklaringen låg i att Edge använder betydligt mindre CPU-kraft än de övriga webbläsarna.

 4. Kanske det ligger nåt crypto virus i bakgrunden (javaskript aktiverat av webläsaren) och detta virus genererar bitcoins till sin virusskapare vilket orsakar hård belastning?

 5. Det är många som inte vet att sen mars uppdatering av Windows 10, så är Edge, foto, nyheter och store aktiv hela tiden, men det är lätt att ändra på det. Gå in i start (flaggan nederst till vänstre) och högar klicka först på Edge tile, klicka på ”mer”, och så på ”stoppa live tile”. Så kan man göra likadant på foto tile och så vidare på de ovan nämnda. Allt vil fortsatt funka, men när man vill använda dessa, men de vill inte stå och jobba i bakgrunden hela tiden . Om man vil sen att de skall vara aktiva hela tiden, så gör man likadant och klickar på aktivera live tile, men varför skulle man det. Vil man använda Edge, foto eller nyheter, så kan man klicka på ikonen när man vil. Man lar inte bilens motor att vara på hela tiden i tillfälle man skulle köra en tur eller hur?
  EJSS

  • Tydligen är det också vissa som inte vet att de applikationerna inte alls ”jobbar i bakgrunden” utan sätts i viloläge när dom inte används.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här