Tele2 och Microsoft har gjort det möjligt att koppla upp utan SIM-kort – för enheter som har en eSIM-krets.

Mobiloperatören Tele2 blir först i Sverige med stöd för inbäddade SIM-kort, eSIM. I samarbete med Microsoft har man utvecklat tekniken för svenska förhållanden och från och med nu kan bärbara datorer och plattor med den senaste versionen av Windows 10 och ett inbyggt SIM-kort ansluta till Tele2:s nät var som helst.

Enheter med kretsen inbyggd är ännu inte vanliga, men att tekniken nu går att använda borde innebära att det dyker upp fler.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Skulle vara intressant om de frågade tele2 vilken utveckling eSIM som skett. För som vi alla vet så är SIMkort meningslöst. De är några hundra bytes plats på korten och enda uppgiften de har är att låsa hårdvara till nät/tjäna så mycket pengar som möjligt eftersom Telebolagen inte fattar/erkänner att idag är de inget annat är dum-IP drift de gör. Tele finns inte längre. Allt är data.
    Apple försökte döda SIM 2007 med Iphone eftersom SIMkort inte behövs för detta. Det ville inte telebolagen (speciellt eftersom man subventionerade lurarna på den tiden). eSIM har däremot funnits på Apple grejer senaste 4åren, men det är upp till Tele2 tex att stödja det. O stödja det = Skicka över dessa få bytes som ger enheten tillgång till deras datanät + authorisering/crypto. Så… vilken utveckling har det gjort?

    För det som slår mig när jag flyttat från Sverige till ett uland i Asien: Det är skumt hur telebolagen här nere stödjer nya funktioner 5+år innan giriga svenska telebolag. Enkla grejer som bättre ljudkvalitet eller mer användbart som WiFi stöd. Sist har vi barnsliga VOIP blockeringen som svenska bolag håller på med (o de börjar ge upp eftersom det inte går att blockera krypterad VOIP som tex Apple kör och andra bolag som MSFT/Skype börjar införa 5-8 år efter)

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här