Fråga

Hur ändrar jag filtillägget i Windows 10 från Excel till Libre Office när jag har installerat Libre Office? De flesta filerna öppnar sig med ett klick. Några äldre filtyper går inte att öppna.

Eivy Johansson

 

Svar

Om de flesta filtyper öppnar sig som de ska i Libre Office kanske det bara handlar om ett fåtal? Då kan du klicka på startknappen, välja Inställningar och gå till Appar. Klicka sedan på Standardappar, rulla ned och välj ”Standardappar efter filtyp”. Där kan du sedan för varje filtyp välja vilket program den ska öppnas med.

Handlar det om väldigt många filtyper blir detta mycket krångligt. Tidigare var det nekelt att associera alla filer som ett program kan öppna till just detta program, men Microsoft har ställt till detta ordentligt i Fall Creators Update.

Det går inte ens att försöka göra inställningarna i Kontrollpanelen i stället för i Inställningar, eftersom länkarna för standardprogram där leder tillbaka till Inställningar.

Men du kan försöka lura Windows. Högerklicka på startknappen och välj Kör. Skriv:

control /name Microsoft.DefaultPrograms /page pageDefaultProgram

Detta är den gamla inställningen, som man av någon anledning varit mycket noga med att försöka dölja. Nu kan du välja program till vänster och sedan klicka på ”Ange det här programmet som standardprogram” till höger.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här