Fråga

En granne till mig har glömt sitt lösenord för att komma in i datorn. Finns något att göra?

Stig Hansson

 

Svar

Eftersom du inte skriver något annat förutsätter jag Windows 10 och att det är på svenska. Om datorn använder Microsoft-inloggning är det absolut enklaste att utnyttja tjänsten för att återställa lösenordet: account.live.com/password/reset. Kompletta instruktioner här: support.microsoft.com/sv-se/help/4026971/microsoft-account-how-to-reset-your-password.

Om det däremot är ett lokalt konto underlättar det om det finns en lösenordsledtråd angiven. Den visas i så fall på inloggningsskärmen efter ett misslyckat inloggningsförsök och kan förhoppningsvis hjälpa minnet på traven.

Alternativ två är om din granne skapat ett USB-minne för lösenordsåterställning. Sätt i så fall i detta och klicka på ”Återställ lösenord” på inloggningsskärmen. Följ guiden.

Saknas dessa möjligheter får du hjälpa din granne att hacka sin egen dator. Starta datorn med en installationsskiva eller USB-minne för Windows. Hämta här vid behov: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Ställ in BIOS att starta från skivan eller minnet.

Låt installationen påbörjas. Klicka på Nästa och sedan på ”Reparera datorn”. Välj Felsök och sedan Kommandotolken. Skriv följande i kommandotolksfönstret för att ersätta Hjälpmedel med Kommandotolken:

move c:\windows\system32\utilman.exe c:\windows\system32\utilman.exe.bak

copy c:\windows\system32\cmd.exe c:\windows\system32\utilman.exe

wpeutil reboot

Datorn startar om. I inloggningsfönstret, klicka på Hjälpmedel nere till höger. Detta öppnar nu ett kommandotolksfönster i stället för Hjälpmedelsinställningarna. Nu ska du skapa en ny användare. Skriv:

net user nyttnamn /add

net localgroup Administratörer nyttnamn /add

Använd valfritt inloggningsnamn i stället för ”nyttnamn”. Starta om. På inloggningssidan finns nu den nya användaren. Välj denna och logga in. Vänta medan Windows iordningställer det nya kontot och kämpa dig igenom alla frågorna.

Högerklicka på startknappen och välj Kör. Skriv:

netplwiz

Fönstret Användarkonton öppnas. Markera kontot med glömt lösenord och klicka på ”Återställ lösenord”. Ange ett nytt lösenord för kontot. Klart. Observera att metoden alltså endast fungerar med lokala konton, inte med Microsoft-konton. Men det är alltså mycket lätt att hacka ett sådant konto om det finns fysisk tillgång till datorn, vilket är ett bra skäl att överlåta säkerheten till Microsoft.

Det kan vara lämpligt att avsluta med att återställa hjälpmedelsfunktionen. Upprepa proceduren ovan för att starta datorn med Kommandotolken och skriv:

del c:\windows\system32\utilman.exe

move c:\windows\system32\utilman.exe.bak c:\windows\system32\utilman.exe

Orsaken till den krångliga vägen att göra detta är att det inte går att ändra systemfiler inifrån Windows.

 

 

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här